Posts

Showing posts from March 3, 2013

Kekalahan memang menyakitkan

Image
Kekalahan memang menyakitkan. Namun lebih menyayatkan lagi jika kekalahan tersebut berpunca dari kesilapan yang berulang kali sama. Maka, tulisan ini hanya akan mengupas permasalahan defender dan attacking minded Arsenal. Kita bermula dengan No. 1.
1)         Strategi Arsenal dan Spurs seolah-olah sama. Disebabkan kedua-duanya mempunyai striker-cum-hole, (Bale dan Walcott) yang bermaksud striker yang boleh bergerak dari wide (kanan atau kiri) bergerak ke centre, dan meninggalkan ruang (hole) untuk full back melakukan crossing. Lihat ini:


Dan strategi ini nampaknya seakan-akan berjaya dengan kemampuan Jenkinson dan Ramsey melakukan 19 daripada 26 crossing Arsenal. Namun, bermain secara crossing begini amatlah membuntukan kepala jika sesebuah team tersebut tidak mempunyai striker yang betul-betul efficient (dalam kes Arsenal ialah Giroud). Kajian yang dilakukan Professor Jan Vecer daripada Frankfurt School of Finance and Management, Jerman yang menulis sebuah jurnal bertajuk ‘Crossing in …