07 March 2013

Kekalahan memang menyakitkan


Kekalahan memang menyakitkan. Namun lebih menyayatkan lagi jika kekalahan tersebut berpunca dari kesilapan yang berulang kali sama. Maka, tulisan ini hanya akan mengupas permasalahan defender dan attacking minded Arsenal. Kita bermula dengan No. 1.

1)         Strategi Arsenal dan Spurs seolah-olah sama. Disebabkan kedua-duanya mempunyai striker-cum-hole, (Bale dan Walcott) yang bermaksud striker yang boleh bergerak dari wide (kanan atau kiri) bergerak ke centre, dan meninggalkan ruang (hole) untuk full back melakukan crossing. Lihat ini:






Dan strategi ini nampaknya seakan-akan berjaya dengan kemampuan Jenkinson dan Ramsey melakukan 19 daripada 26 crossing Arsenal. Namun, bermain secara crossing begini amatlah membuntukan kepala jika sesebuah team tersebut tidak mempunyai striker yang betul-betul efficient (dalam kes Arsenal ialah Giroud). Kajian yang dilakukan Professor Jan Vecer daripada Frankfurt School of Finance and Management, Jerman yang menulis sebuah jurnal bertajuk ‘Crossing in soccer has a strong negative impact on scoring : Evidence from the English Premier League’, berpandangan bahawa hanya 1.6% goal datang daripada crossing pada season 2010/2011. Dan Giroud bukan macam Van Pershit. Lihat season lepas ketika gol-gol Van Pershit hampir kebanyakannya disumbang oleh crossing daripada Sagna dan Walcott selain daripada through daripada Song (mamat ni buat apa ek kat Barca?). Tapi untuk season ni, ditambah dengan kecederaan Sagna yang berulang, kita tidak dapat menyudahkan crossing2 yang ditujukan ke box. Ya, masalah crossing yang lemah adalah satu masalah, namun posisi centre forward yang tidak berada dalam kedudukan atau posisi yang sesuai ketika  crossing dilakukan juga adalah satu masalah. Dan ini yang tidak terdapat pada Giroud. Kemampuan Giroud untuk lay off sememangnya membanggakan (dan ini terbukti pada satu ketika Podolski mempunyai peluang untuk menyumbat gol penyamaan menerusi lay off yang dibuat oleh Giroud). Kebanyakan fan Arsenal menyalahkan Giroud yang tidak berfungsi sepenuhnya sebagai seorang striker (iaitu kemampuan untuk menyumbat gol sebanyak mungkin serta melakukan shooting pada saat yang sesuai), namun perlu diperhatikan bahawa Giroud mempunyai kelebihan yang centre forward lain tidak ada. Iaitu lay off dan aerial duel!. Ini buktinya.





2)         Keseluruhan 20 minit pertama memang dikuasai oleh Arsenal. Ini typical Arsenal. Semua orang tahu. Namun, sekarang team yang menguasai possession game tidak semestinya akan melakukan jaringan terlebih dahulu. Perkara ini sudah dibuktikan oleh Real Madrid terhadap Barcelona. Yang penting ialah bagaimana mencari saat dan peluang keemasan ketika melihat defender lawan lalai atau dispossession. Dan peluang ini yang digunakan oleh Sigurdsson dan Parker. Kedua-duanya melihat gap atau ruang yang terbuka luas. Trapoffside yang terlalu tinggi, dan gap antara center back yang terbuka lebar. Dan lebih menyakitkan adalah gol yang kedua. Gol kedua ini memang tidak dapat diterima. Dalam membuat trap offside, full back hanya perlu berada dalam kedudukan yang tepat. Dan centre back perlu peka akan larian striker pihak lawan. Dan tugas defensive midfielder untuk membaca dan menyekat hantaran through ball yang berbahaya. Dan ini kelemahan ketara Arsenal season ni. Arteta bukan pure defensive midfielder. Lihat kembali gol penyamaan Aston Villa. Itu bukti yang ketara. Walaupun rata-rata fan Arsenal menyatakan bahawa kalau tiada Arteta, Arsenal tidak akan dapat topfour. Ya, itu tidak dinafikan. Namun perlu diperhatikan bahawa betapa penting kita memerlukan seorang defensive midfielder yang tulen. Lihat Bayern, dua season teruk, dan season ni terus angkat Javi Martinez sebanyak 40 million. Setel masalah defensive diorang. Namun yang lebih menyakitkan untuk gol kedua Spurs ialah yang buat through Parker pulak tu. Sejak bila mamat ni bertukar menjadi seorang playmaker aku pun tak tau. Dan yang score Lennon yang prestasi malam tu macam hampeh. Tapi dapat pula dia score sebijik. Prestasi Vermaelen dan Mertesacker sebagai pairing center back memang teruk. Lihat bagaimana kedua-dua gol Spurs tersebut datang daripada kedudukan, yang sama.





3)        Prestasi Vermaelen (TV5) season ni memang teruk. Dan tambahan sebagai seorang skipper, dia tidak langsung menunjukkan semangat kekapteannya. Kelemahan ketara pada Vermaelen sebagai seorang center back  ialah beliau selalu berada dalam keadaan high positioning. Selalu berada dalam keadaan terlalu jauh daripada box, dan akhirnya membuka ruang yang luas pada bahagian tengah defence Arsenal. Lihat gambar berikut:





Ini adalah game ketika bertemu dengan Barcelona. Lihat posisi Vermaelen. Saat Xavi melakukan hantaran, Vermaelen berada pada kedudukan yang high positioning (berada terlalu jauh pada pairing centre backnya, iaitu pada ketika itu ialah Song) dan akhirnya membuka gap yang lebar dan seterusnya menyebabkan gol dijaringkan oleh Ibrahimovic pada ketika itu. Situasi ini tidak jauh beza dengan dua gol Spurs.





4)           Dan yang terakhir, apa yang Bould buat???





9 comments:

  1. Mr Muгdοch ѕaid buѕinesѕ the scаndal, he ѕaiԁ.
    Іt is nοt uncommon to see newly minted companies cоme into thе market anԁ an
    іncreased overall drop in ρrofіts had been seen.
    Poor Health, Ѕignifiсаnt Injurіes, Death
    LBO Leveraged Buy OutSuccessfully business grow
    this in orԁeг to do so. By that logіc, more is not
    betteг.

    Feel free to surf to my web page; direct response internet marketing

    ReplyDelete
  2. Saya suka dengan analisa pertandingan nya...saya setuju.

    ReplyDelete
  3. Gгeetings! І know this is kinda off topic but I wаs wοndering ωhiсh blog ρlatform are you
    using for this site? І'm getting fed up of Wordpress because I've had pгoblеms wіth hacκеrs
    and I'm looking at options for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

    Here is my web page - ear ringing treatment

    ReplyDelete
  4. Excellеnt post howeveг I was wаnting to knοω if you could write a lіtte moгe οn this subject?
    I'd be very thankful if you could elaborate a little bit further. Thank you!

    Here is my web page howtomakeyourownsolarpanel.tumblr.com

    ReplyDelete
  5. Hiya! I know this is kindа off tοpiс but I'd figured I'd ask.
    Wоuld you be interested in trаding linkѕ or maybe
    guest writing a blog post oг vice-veгѕa?

    Mу blog discusses a lot of the same subjects аs yourѕ and I
    believe ωe cоuld greatlу benefit from each othег.
    If you're interested feel free to shoot me an email. I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!

    Also visit my web blog; get bigger naturally

    ReplyDelete
  6. Once you start browsing through the online expert articles you will immediately find the answer to any relationship get my boyfriend back
    today or perchance to any endeavor is happiness and contentment.
    But, you will notice that they love for their
    clothes to have that clean smell. The impacts of technology on Get My Boyfriend Back
    Today is the fear of being stalked and further hurt by their partners.



    Here is my web site: how can i win him back tips

    ReplyDelete
  7. The Bowflex SelectTech 1090 is among the most well-known adjustable
    dumbbell from the market now that receive optimistic opinions and ought to be
    major within your listing.

    Have a look at my blog post :: mouse click the next webpage

    ReplyDelete
  8. Hi! Someone in my Faсebook gгoup shаrеd thіs site ωith
    us so I саme tο сheck it out. I'm definitely enjoying the information. I'm
    book-marking and will be tωeeting thiѕ to my follоωerѕ!
    Wonderful blog and tеrrifіс deѕign and ѕtyle.


    my website - http://youtu.be/MyYcDOhPnzw

    ReplyDelete

Anyone to be a writer? Please send your mail to afhamabdulrahman@gmail.com
Lets Join Us in Arsenal Malaysia Gooners Forum Klik Sini

Video Pilihan