01 February 2013

Nacho Man ‘Sang Godot’ Arsenal?




1)         Sejujurnya, aku mengharapkan Arsenal akan beli sriker. Aku membayangkan kalau Giroud injured, Walcott switch jadi centre forward, Chamberlain atau Ramsey main kanan, dan…………anda semua tahu prestasi Chamberlain untuk pertengahan season ni macam mana. Kita memerlukan seorang Sang Pentas Panggung! Ops, sebelum itu, apa itu Sang Pentas Panggung? Sang Pentas Panggung merupakan sebuah istilah dalam wayang kulit atau dalam sebuah persembahan teater yang boleh diibaratkan sebagai seseorang yang boleh mempesonakan penonton saat persembahan ditayangkan. Untuk bola sepak, aku mengibaratkan Sang Pentas Panggung sebagai seorang striker! Ya, M.U ada van perShit sebagai Sang Pentas Panggung. Swansea ada Michu. Liverpool ada Suarez. Barcelona ada Messi. Real Madrid ada Ronaldo. Semua Sang Pentas Panggung ini merupakan player yang boleh menghidupkan team saat team kelihatan akan bungkus, dan boleh juga mematikan team pihak lawan saat team sendiri bertungkus lumus mencari gol. Sang Pentas Panggung tersebut mempamerkan kualiti dan skill yang tersendiri. Contohnya macam van perShit. Angle mana pun boleh score. Messi, dribble berapa orang player pun boleh lepas. Inilah Sang Panggung Pentas yang akan mempesonakan penonton. Dan Arsenal? Sudah pasti Giroud lah kita punya Sang Pentas Panggung kita saat ini. Tapi, kembali kepada persoalan diatas. Kalau Giroud injured, siapa Sang Panggung Pentas kita???

2)         Dan anda juga pasti tahu akibatnya jika Ramsey dipaksa menjadi seorang winger. Ingatlah kata-kata Ramsey, ‘ I think I’ve played well in the last two games. That’s pleasing for me and hopefully I can keep myself in the team and carry on.’ Prestasi Ramsey yang paling cool ialah deep-lying midfielder. Bukan attacking midfielder,  bukan winger dan pastinya juga bukan false nine!. Ramsey, anda akan jadi seorang Pirlo. Relax bro, Pirlo pun umur 25 dekat A.C Milan baru meletup. Anda baru 22. Dua season depan kalau Ramsey selalu dapat first eleven, fan Arsenal akan mendapat seorang Pirlo. Bak kata Wenger, semasa game dengan Liverpool, Arsenal kelihatan ‘attacking outlook’, bermakna terlalu berahi untuk menyerang. Dan memang betul!. Wilshere terlalu berahi untuk bergerak dalam ruang dan bahagian serangan sampai melupakan tugas sampingannya untuk melindungi back four. Lihat bagaimana Song ketika season terakhir bersama Arsenal? Seorang holding sudah menjadi seorang attacker! Dan akibatnya, back four Arsenal tiada pelindung! Dan mungkin Wenger menyedari akibatnya ini, maka beliau mengeluarkan kenyataan berikut, ‘It’s a bit of a price of our philosophy [that we are open at the back] but I feel we are too nervous,” he said. “[That’s] down to the fact that recently we conceded goals in big games at home’. Back four Arsenal kelihatan sangat terbuka dan seolah-olah menjemput dan mengalu-alukan kedatangan serangan pihak lawan! Ya, memang defender Arsenal sentiasa diragui kemampuannya, tetapi kalau kita ada holding yang bagus yang melindungi back four, maka kelemahan di bahagian pertahanan akan tidak kelihatan ketara. Contoh M.U, gila dia punya defender. Teruk tahap gaban. Bolos lagi banyak daripada Arsenal. Tapi diorang ada Carrick yang bertindak sebagai holding dan mengimbangkan pergerakan antara bahagian pertahanan dan serangan. Dan sebab itu, Ramsey perlu selalu diberikan peluang untuk meningkatkan mutu permainannya supaya mencapai tahap kepirloan. (P/s: Wenger kena asah Ramsey supaya selalu ambil free kick. Untuk menjadi seorang Pirlo, kemahiran untuk mengambil set piece amatlah menjadi kriteria utama. Hehe)

3)         Sejujurnya juga aku tak kenal siapa Nacho Monreal ini. Adakah dia boleh suit untuk main dalam EPL, adakah dia boleh over lap seperti Evra, adakah dia seorang yang tough tackle macam Ashley Cole, adakah dia boleh bergandingan dengan Podolski? Itu semua kita akan tengok nanti. Dan dengarnya Nacho Monreal ni tak boleh main untuk jumpa Bayern nanti. Dan untuk itu, kita akan tertanya-tanya siapa nak mengawal pergerakan Robben? Santos? Oh, no man! Mungkin Vermaelen akan main kanan, Mertesacker dan Koscielny centre back, atau sebaliknya. Kita tengok je la nanti apa strategi Pak Wenger. Tapi sebelum tu, kenapa aku guna istilah ‘Godot’ di atas?




4)         Istilah Godot diambil daripada sebuah teater abstrak Perancis yang dicipta oleh Samuel Beckett yang bertajuk ‘Waiting for Godot’. Ok senang cerita, teater tersebut menceritakan tentang dua orang watak yang bernama Estragon dan Vladimir. Kedua-duanya menunggu kedatangan seorang lagi watak iaitu Godot untuk menyelesaikan masalah yang mereka hadapi (masalahnya, mereka sendiri tidak tahu apa masalah mereka). Tetapi, mereka tidak pernah berjumpa atau mengenali Sang Godot ini. Mereka hanya menunggu dan menunggu kedatangan Sang Godot yang mereka sendiri tidak kenal bagaimana rupa dan wajah Sang Godot ini. Dan mereka sendiri tidak tahu apakah Sang Godot ini akan mampu menyelesaikan masalah mereka. Dan penungguan mereka berterusan sampailah akhir cerita. Dan Sang Godot tak pernah muncul!. Dan apa kaitannya dengan Arsenal. Aku umpamakan fan Arsenal sebagai Estragon dan Vladimir yang menunggu-nunggu kedatangan Sang Godot yang akan menyelamatkan Arsenal. Dan apakah Nanco Monreal merupakan Sang Godot Arsenal? Itu kita saksikan nanti. Prestasi Sang Godot? Bacalah entri sebelum ini. Hehe

No comments:

Post a Comment

Anyone to be a writer? Please send your mail to afhamabdulrahman@gmail.com
Lets Join Us in Arsenal Malaysia Gooners Forum Klik Sini

Video Pilihan