Persoalan:Patutkah Arsene Wenger mengundur diri?



Sekiranya Jose Mourinho gagal membawa Chelsea untuk menjulang Liga Perdana Inggeris dua kali berturut turut,dia dipecat oleh Roman Abramovich.Rafa Benitez tidak berjaya membimbing Liverpool untuk ke Liga Juara Juara juga di pecat.Mark Hughes pun turut terkena tempias Benitez.Bagaimana dengan Arsene Wenger?Dia gagal membawa sebarang kejuaraan untuk Arsenal dalam 6 musim berturut turut.Dan peminat seluruh dunia pun menyatakan persoalan yang serupa dan ingin mencuba nasib dengan pengurus yang baru.

Antara pengurus yang dikatakan peminat Arsenal bakal menggantikan Arsene Wenger adalah Owen Coyle dan Jose Mourinho.

Comments

  1. fuck
    lu baru minat arsenal ke ape?

    ReplyDelete
  2. rilekslah bro...apa maki2 ni sesama Arsenal..its just opinion..knp klau tukar pengurus Arsenal jth merudum ka?...

    ReplyDelete
  3. aii...
    ssh mau jawab nih..
    berat hati... tp klau pihak klab buat mcm tu,
    ape nk dikate

    ReplyDelete
  4. Salam. Bro, skrg, umur aku dh masuk 28 tahun utk 2011. Seingat aku, aku start bagi perhatian dan tnjuk minat dgn bola sepak dan team yg aku pilih sekitar tahun 1997 ke atas. Bagi aku, Wenger adalah salah satu pencetus fenomena dan watak penting dlm club. Sepanjang aku sokong Arsenal smpai sekarang, aku mengerti apa itu kekalahan dan apa itu kemenangan. Awal2 tahun 1998 ke atas hngga tahun 2004/2005, Arsenal merupakan team yg bagus. Dalam tempoh tahun tu, mana2 team yg akan bertemu Arsenal akan resah gelisah dan sebagainya. Setakat Chelsea, Man Utd, Liverpool, Spurs, Arsenal still boleh ''makan'' dan bagi saingan. Aku faham skrg club ada problem, Wenger dan sikapnya dan matlamatnya nak lahirkan pemain muda, nak dapatkan kejuaraan Cup dan dalam masa yg sama nak selesaikan hutang2 club. Bagi aku, dlm keadaan Wenger cuba selesaikan masalah utama iaitu selesaikan hutang club, club still boleh bagi saingan utk mana2 club yg lain. Cuma, ada beberapa kelemahan yg lain yg Wenger perlu selesaikan iaitu dapatkan player utama, berkualiti dan berpengalaman. Kalau Wenger teruskan falsafah berbelanja seperti club2 yg lain dalam keadaan hutang club masih tak settle, kita mungkin akan dapat beberapa kejuaraan dan dalam masa yg sama, club akan menghadapi masalah yg paling utama, iaitu hutang yg makin meningkat dan dgn hutang ini mnyebabkan club mendapat masalah yg lebih besar (rujuk beberapa kes club Liga Inggeris yg pernah mengalami masalah bebanan hutang sehinggakan mmnberi kesan kepada club). Bagi aku, siapa2 pn dalam ni tak setuju dgn sikap berbelanja melebihi tahap kemampuan dalam hidup dan dalam masa yg sama ada timbunan2 hutang yg belum selesai. Dalam Islam, ada Fiqh Awlawiyyat, mengutamakan suatu perkara yg lebih penting dari perkara yg lain. Kalau Wenger berpegang kpd prinsip Fiqh Awlawiyyat ni, pemilik club lain yg beragama Islam sprti Man City patut malu dgn Wenger. Bagi aku, aku memahami ''kenapa kita kalah, apa perlu kita kalah...'' dan yg paling penting, aku faham apa itu erti kekalahan dan kemenangan. Aku still sokong Wenger bukan kerana aku ada kepentingan dgn Wenger sbb Wenger pn tak kenal aku. Bila kalah, bukan setakat kita yg tak suka dgn kekalahan, tapi, dalam masa yg sama, aku confirm dan yakin, Wengerlah susuk tubuh yg paling tension dgn kekalahan dan dia still mantain, matang utk berdepan dgn situasi kekalahan di sebabkan ada perkara2 utama yg paling penting utk di selesaikan. Ada jalan pnyelesaian yg lain selain tukar Wenger. Wenger dah cukup bagus. Sama la mcm Perang Uhud. Perang Uhud Islam kalah, bukan bermakna Jeneral Perang Utama, Rasulullah tak bagus dan bukan bermakna Islam agama yg tak benar. Kemenangan itu ada, cuma belum sampai dan belum tiba. Komen Bro Abershavin tu, masuk akal jugak bagi aku ''lu baru minat Arsenal ke ape?''

    ReplyDelete
  5. aku pnh bce satu info yang aku tak igt ble...pemilik arsenal ckp dye tak kisah psl cup...yang penting arsenal dpt top 3 dlm liga...klau tak silap aku la... :)

    ReplyDelete
  6. mat toyek

    yang penting wenger kene ubah pemikiran dan sikap ego dia..
    dia ni suke xnk salahkan player dan diri sendiri..
    cube tgk ferguson bile player dia main mcm hampeh selambe je dia maki smpai beckham ngan nistelrooy pon dia buang..

    wenger ni sebenar perasan lebih & EGO xnk beli player mahal...sikap dia tu je kene buang...bukan buang wenger...
    wenger kene tegas!!

    ReplyDelete
  7. bergantung kepada pihak atasan...=)

    ReplyDelete
  8. ntahlah. kalau tukau jose mourinho mungkin boleh dpt cup tapi style permainan dah tentu berubah.. apapun tetap bersama Gunners.

    ReplyDelete
  9. buang duit beli player mantap itu penting

    ReplyDelete
  10. Sangat setuju dengan mat toyek

    ReplyDelete
  11. anonymous

    aku bukan nak maki. itu benda pertama terlintas dlm kepala aku bila baca artikel ni.
    harus di ingat, arsenal mempamerkan permainan yg menarik dan total football di bawah bimbingan wenger. ini bukan syok sendiri, penyokong team lain pun setuju. arsenal dan barcelona adalah pasukan yg masih mempamerkan total football hingga kini.
    jangan tiru penyokong team lain, cepat melatah nk tukar pengurus. mereka itu "glory hunter".

    aku malas nk ckp pasal sejarah dan kewangan,bro Bard dah pun terangkan.
    arsenal satu team yg bebas hutang.
    x guna berbelanja boros kalau akhirnya jd mcm leeds united.
    kalau cadangan beli goalie baru,aku setuju.
    goalie arsenal paling lemah dlm EPL. terimalah kenyataan.

    masalah beli player mahal bukanlah masalah utama. vermaelen, arshavin, koscielny bukanlah murah harga mereka.
    masalah utama ialah gaji. apakah kita kena membayar gaji melebihi pendapatan kelab? lihat chelsea. kos yg di keluarkan utk mmbayar gaji lebih tinggi dari pendapatan kelab. sehingga abramovich pernah buat knyataan xnak beli player baru sbb dah byak keluarkan modal.

    sehingga sekarang,arsenal xpernah terkeluar dari kelompok big four EPL.
    kita x pernah jd mcm liverpool,newcastle,blackburn,leeds yg dulunya megah dlm EPL. akhirnya menjadi mangsa hutang.

    sekian. bye

    ReplyDelete
  12. Saya peminat arsenal. Saya suka lihat corak permainan yang dipertontonkan. Terutama hantaran-hantaran yang tepat dan cantik. Go gunner go...

    ReplyDelete
  13. Yup, aku setuju dgn komen bbrapa mmber dan Bro Abershavin. Aku sndiri pn tak mau brbelanja melebihi kmmpuan smpai hidup aku tak stabil. Kalau dh muflis, bangkrup, apa pn tak dapat. Masalah yg ada boleh disettlekan dgn cara yg lebih baik. Buang Wenger, lagi la masalah tak settle. Aku lebih suka dgn corak prmainan yg ada, total football. Walaupn Manchester City berbelanja diluar kemmpuan kita, tapi still tak dapat bagi saingan.

    ReplyDelete
  14. hahhaha.... jentik sikit wenger 2 smua mgelabah... hihihi.. 2 yang terjadi kat smua group arsenal yang ada kat FB... bila ada seorang petik nama wenger utk dmasukkan kedalam list orang y xptt ada kat arsenal season dpn.. rata2 smua gelabah...dan bangkit menyatakan hujah masing2.. soalan ak senang jer..ak xbelah sapa2.. ak nak tanya agak2 korang nak bagi bapa tahun lagi utk wenger buktikan project A dia 2 menjadi dengan dapatkan piala...? jika ada yang berpendapat xkisah arsenal dapat ke x piala asalkan men lawa dan stil top4 xpayah jawab...

    ReplyDelete
  15. tak perlu tukar wenger...

    yg penting skrg ni arsenal susah nak terkeluar dari big 4..

    kejuaraan tak penting pasal kewangan kelab kena kukuhkan dulu...

    mcm bro bard ckp...aku sokong bangat...dan itu jugak yg aku peratikan...

    ape gune kemenangan kalau hutang berlambak...mcm barca real madrid...

    bayar gaji player je dah mahal gegila...wat per?? semata2 nak menang sgt sampai membebankan kelab...

    kalau tak salah aku leeds united pon penah terkeluar liga pasal berbelanja besar beli player alih2 tak menjadi...

    skrg duk liga lain...perghhh parah tuh...

    yg pentingnye arsenal terus konsisten menghuni 4 kelab teratas...

    itu yg penting...hutang dah setel baru leh pikir utk dendam cup bertahun...

    time tu ramai la player2 nak masuk arsenal...aku yakin arsenal satu hari nanti akan jadi kelah yg digeruni balik.....


    arsenal tak perlukan player berpuluh juta utk bersaing itu yg penting...

    cube kalau arsenal beli player yg berkualiti mahalsetiap tahun arsenal akan bagi saingan giler2...

    ape2 pon gunners sampai bebila

    ReplyDelete
  16. azxej tak perlu beberapa tahun...

    asalkan arsenal terus bersaing pon dah cukup walaupun tak keluar modal yg banyak...

    kalau glory hunter tak tau la nak ckp kan..

    kalau kite ade kesetiaan pad sesebuah kelab tak perlu la tukar2...

    itu namanye tade pendirian...mmg setiap fans ade komen positif or negatif...

    sedangkan kite rakyat malaysia tgk pemain kebangsaan sendiri pon menyumpah ini kan pula org lain...

    takkan kite nak tukar jadi warganegara spain pasal nakkan kejuaraan>>>?

    bro sanggup ker kalau jadi mcm tu??

    itu la namanye kesetiaan...tak dapat piala pon takpe yg pasti kite rakyat malaysia..still berdiri teguh dibumi yg nyata nih...

    mcm tu jugak la pada fans2 yg setia...so bro mcm mana??

    glory hunter gak ker?? hihi

    ReplyDelete
  17. hihihi...
    okey.. so fans xpyh nk emo sgt lar sbb kt masih beri saingan sejak 6tahun yang lalu sampai sekarang.(dan saingan 2 bermaksud kita stil top4)..dan aku harap lepas ni bukan saingan sahaja tapi kemenangan.(eish ko ni asyik nak menang je, glory hunter sgt)..hihihi.okey xmenang pon xpe janji arsenal sampai bila2..(bukan nak menang, kita nk tgk cara arsenal men jer, ari 2 kita boo bkn sbb arsenal seri dan xmenang tp sbb arsenal men xbtl jer)..kite bukan pe cuma kena beri suntikan yang lain..(spt apa?? ko pandai cakap jer wat tgk)..dan ak rasa wenger dan player perlu ditegur sikit...xbermakna kita sokong kita xboleh kritikkan....kan...kan... so ak tgk kes booo 2 baru lar ahli board dorg, ex plyer arsenal tampil beri reaksi masing... so skt byk akan buka mata dorang...(kt tgk game blackpool nnti adakah wenger dan player sedar or x) .. dan salah ke ak nk tanya.. btl lar korng ni baru jentik dah mngelabah..chillll sudah... fanatik sungguh... org mcm ni xleh bwk meting langsung..skt2 melatah.. hihihih... peaceonelove...

    ReplyDelete
  18. biasalah setiap fans ade komen2 tersendiri...

    setiap kelab lain pon mmg mcm tuh...

    sedangkan kat malaysia pon dah mcm tu apatah lagi player2 atau pengurus2 yg dibayar jutaan ringgit setahun..

    so berckp melalui asas pon tak gune kalau kite tade pemikiran..

    kalau tak fanatik baik sokong je negeri kat malaysia je haha..

    renung2kan dan selamat beramal...

    ReplyDelete
  19. elok tukar masa nya sudah tiba, wenger dok cakap player ada potensi, player tu leh pegi jauh n selalu cakap about development tp mana final product nya? 6 tahun dah, fan x nak dengar semua tu skg ni ktrg nak cup. Ape yg dia buat kat arsenal mmg hebat tapi masa utk dia lepas kan arsenal sudah tiba. Atau naik kan dia kpd director of football then lantik jurulatih lain. calon cdgn Perp giadola(sesuai ngan stail arsenal)marca van basten(modern football) or sapa2 la, pengurusan arsenal lebih tahu bab2 ni.

    ReplyDelete
  20. mat toyek -

    xpaham aku ngan org yg duk kata "arsenal xmenang pon xpa janji x terkeluar dari top 4"

    WTF???!!
    ni main bola ada matlamat, matlamat nk mng cup utk jadi TERBAIK...bukan nya game frendly kalo x mng cup pon xpa..
    hipokrit btol dgn org yg kata arsenal x mng cup pon xpa asalkan main cantik...

    ReplyDelete
  21. huh.,,,syabas korang komen panjang2..,,tak larat nk baca..,,korang betul2 die hard Arsenal.,,,ape2 pon pendapat masing2..

    ReplyDelete
  22. aku setuju dengan mat toyekk..,rata2 peminat arsenal yg aku tgk menegakkan benang yg basah..,,..ini bola sepak..,bukan permainan main cantik,...dpt cup adalah terbaik..,,top4 ade cup ke bai???..,,lu sendiri pikir la.,,klu nk jadi penyokong biar profesional..,,

    ReplyDelete
  23. MEMANG BETUL..KITE MESTI PROFESIONAL...

    TAPI TAU KE KITE CITE DISEBALIK TABIR MERIAM ARSENAL???

    KISAH SUKA DUKA DI BELAKANG TABIR??

    KITA TAK TAU PASAL KITA NAK MENANG..

    AKU SOKONG PENDAPAT KORANG...

    TAPI ITU TAK PENTING KALAU NAK DIBANDINGKAN APA YG KITA

    KELUARKAN UNTUK PLAYER2...

    SAPE TAKNAK MENANG??? PLAYER ?? PENGURUS?? APATAH LAGI FANS?

    SEMUA NAKKAN KEJAYAAN...TAPI TAK BERBALOI KALAU

    BERBELANJA WANG YG BANYAK TAPI TAK MENDATANGKAN KEJAYAAN.

    BERAPA LAMA KORANG SABAR??

    TAU TAK BERAPA LAMA ARSENAL NAK DAPATKAN KEJAYAAN SEBELUM WENGER MENJADI PENGURUS??

    PERNAH TAK KORANG SELAK SEJARAH BOLA TTG ARSENAL???

    PERNAH TAK KORANG KAJI SELIDIK TTGK SEBALIK TABIR???

    TAK..PASAL KITE MALAS NAK AMBIL TAHU PASAL KITE NAKKAN KEJAYAAN JER,..

    MMMG SEMUA NAK MENANG...TAPI PILIHAN MESTI LA

    BERPENDIRIAN DAN MATANG...KALAU TAK MCM MANA PLAYER MCM

    JACK WILSHERE NAK DPT DALAM KESEBELASAN??

    KALAU ASYIK NAK MEMBELI JER?? BAIK TAKYAH BUKAK AKADEMI YOUTH KALAU ASYIK NAK BELI PLAYER LUAR JER??

    CUBE TGK BARCA AKADEMI DORANG MCM MANA??

    KEBANYAKAN PLAYER DARI AKADEMI...

    BEZANYE CUME SATU ANTARA PLAYER YG SEDIA ADE SABAR DAN SETIA UNTUK KEJAYAAN ATAU TAK...

    TAPI SETIAP YG KAT ATAS TAKKAN NAK ATAS JER.


    RILEKS BAI...STENDET AH..FANS...LU SENDIRI PON ADE KOMEN2

    YG NEGATIF DAN POSITIF...


    SO PE LAGI??? AGI HIDUP AGI MENGGUNNERS LA AHHA...

    ReplyDelete
  24. pecat aje wenegr tuh..,,dah 6tahun tak ade cup..,

    ReplyDelete
  25. bro..,peminat nk kan trofi ..,,,nk kan trofi kene lah beli pemain..,,owner baru dah datang..,pendapatan dah bertambah..,,tapi yg wenger plak tak nk beli atau berbelanja pemain..,,mcm mne nk dapat trofi..,,adoyai..,,

    yg aku heran plak wenger masih menternak pemain2 muda sampai bile???..,,nk menternak pemain2 muda memakan masa 4 tahun..,,owner baru tu dah bagi duit dah.,,so ape lagi.,,aku tak suruh wenger tu berbelanja besar-besaran..,,beli satu dua org cukup lah utk memperkuatkan pasukan..,,mahal sikit tak ape.,,tak akan bangkrap punya lah..,,wenger terlalu takut utk beli pemain..,,lain kali kene ubah mentaliti..,,,..

    ReplyDelete
  26. makin ari makin bodo je arsenal..
    total futbol??? ptuih!
    tak ke mana!
    senang ar cakap xder piala xper...
    ingat main bola ntuk dapat gaji je ke..
    nak gak ade piala ntuk tua2 seksok

    tapi kalo tukat pun... kelab ni tetap bodo

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Sumbu yang basah

Let's go Gunner - Ozil