Posts

Showing posts from November 21, 2010

Wilshere Lengkapkan Malam Gemilang Arsenal!

Image
Wilshere menyumbat gol sulung beliau dalam Liga Perdana semalam sekali gus memberi kemenangan mutlak kepada kita. Gol tersebut hadir pada masa tambahan ketika kita tertekan menahan asakan Villa yang kembali garang pada separuh masa kedua.
Berikut barisan permain yang diturunkan Arsenal:
Arsenal Team XI
Fabianski Sagna---Squillaci---Koscielny---Clichy Rosicky---Song---Wilshere Nasri---Chamakh---Arshavin
Subs: Szczesny, Gibbs, Djourou, Denilson, Walcott, Bendtner, RvPersi.
Arsenal membuat sedikit perubahan dalam pasukan yang tewas 2-3 kepada Spurs tempoh hari dengan memberi peluang kepada Rosicky selepas Fabregas mengalami kecederaan dan beliau juga memegang lilitan kapten pada perlawanan semalam. Wilshere kembali diturunkan selepas direhatkan semasa lawan Spurs, tetapi beliau turun menentang Braga tempoh hari. Arsenal bermula garang diawal permainan dengan hampir saja membolosi gawang Villa dengan tetapi Chamakh gagal menolak bola masuk selepas Friedel menutup ruang dengan baik. Kemudian Arsena…

CitCat Gunners: Milos Krasic Setuju Ke Arsenal? Gorka Iraizoz Tolak Pelawaan Arsenal!

Image
Selepas isu panas mengenai Milos Krasic ke Arsenal kat Chat Box ArsenalMalaysia, aku cuba risik2 kesahihan berita mengenai pemain yang dikatakan 'next Pavel Nedved' nie. Berita yang aku tengok hanyalah kat Wisel. Tapi kemungkinan perpindahan tu mungkin akan terjadi sekiranya Arsenal terus berminat membawa beliau ke Liga Perdana. Ini selepas Juventus berhasrat membawa Adebayor ke Turin pada Januari 2011 nanti sebagai pinjaman. Peraturan Serie A tidak membenarkan pemain luar EU lebih dari seorang pemain.
Krasic yang beraksi cemerlang ketika ini untuk musim pertama beliau bersam Juventus selepas menerima pelawaan Juventus dengan menolak hasrat Manchester City dan Arsenal pada musim perpindahan baru-baru nie. Dilihat akan meninggalkan Juventus sekiranya Abebayor dibawa ke Turin. Aku juga melihat berita dari Soccernet yang mengatakan kedudukan Krasic dalam bahaya dengan kemungkinan akan berpindah ke luar.
Sedikit Bio tentang Milos Krasic:
Nama penuh beliau Milos Krasic, tarikh lahir 1…

El Clasico: Fabregas Beri Sokongan Kepada Barca!

Image
Semua menantikan pertembungan antara Barcelona v Real Madrid pada hari Isnin nie. Tidak terkecuali kepada Fabregas yang menyatakan sokongan beliau kepada bekas majikan lama beliau. Beliau tidak jemu-jemu memuji pemain terbaik dunia, sapa lagi kalau bukan Lionel Messi.
Beliau merasakan kelibat Messi di Barcelona sebagai fenomena. Dengan kekuatan fizikal beliau, merupakan pemain yang susah mendapat kecederaan dan yang paling penting Messi sering kali menjaringkan gol bagi Barcelona setiap musim, Messi semestinya pemain dari planet lain dengan persembahan beliau ketika ini. Beliau juga memuji pemain tengah terbaik dunia yang dimiliki Barcelona, iaitu Xavi dan Iniesta. Beliau merasakan mereka merupakan pemain kembar di Barcelona yang berjaya membawa kejayaan kepada Barcelona. Tidak ada pasukan lain yang memiliki pemain tengah sebaik mereka.
Tetapi beliau juga menyatakan kebimbangan selepas Real Madrid menandatangani Jose Mourinho. Real dilihat kembali bahaya selepas Mourinho mengambil alih.…

Preview Match 15: Aston Villa vs Arsenal at Villa Park.

Image
Salam Gunners, sory aku lambat post preview kali nie. Badan aku tak sehat sket rini, maybe kena hujan smlm kot. Ingat nak MC dah rini dari post preview, tapi aku try gak yg terbaik tuk team kesayangan kita nie. Ok, so hari nie tak banyak beza dari hari2 sebelum nie, satu lagi perlawanan Liga Perdana akan kita harungi, kali nie berkunjung ke Villa Park menentang Aston Villa.
Perlawanan malam nie merupakan perlawanan yang agak penting bagi kita untuk terus membuktikan yang kita betul2 serius mengejar piala Liga Perdana. Kini hanya 2 mata dipisahkan dengan pendahulu Chelsea. Aku rasa tak ada masalah kepada kita untuk mengejar Chelsea. Tapi perlu memberi yang terbaik untuk game malam nie.
Arsenal bakal kehilangan kapten pasukan, Cesc Fabregas yang mengalami kecederaan hamstring ketika bertemu Braga malam Rabu lepas. Dengan Squillaci bakal mengambil lilitan kapten dan mengetuai kita pada malam nie. So mahu tak mahu kita perlu mengunakan pemain yang sedia ada bagi mengharungi Aston Villa yan…

Eboue Rehat Panjang!

Image
Korang mesti tertanya-tanyakan mana berita pasal Eboue nie. Semua media arus perdana hanya highlights kat kapten kita ja yang injurd time lawa Braga baru nie. Tapi ada sorang mamat lagi yang injurd gak, malah lebih teruk dari Fabregas. Eboue telah di sahkan akan berehat panjang sekurang-kurangnya 4 hingga 8 minggu.
Kecederaan knee ligament strain beliau terjadi selepas menerima terjahan keras dari belakang oleh pemain Braga. Krisis kecederaan kita kian bertambah nie dari sehari kesehari, aku rasa dah mula balik dah trend musim2 sebelum nie. Cuma musim nie skrip dia agak berlainan sket. So harap lepas nie yang cedera dapat kembali secepat mungkin, yang cergas tu klu boleh elak dari kecederaan.
Get Well Soon!

CitCat Gunners: Ramsey Di Pinjamkan Ke Nottingham Forest!

Image
Gud Morning..awal plak aku post citer rini, maybe kejer relex sket rini kot..hehe..ok2 aku rasa terpanggil nak post citer pasal skuad kita kali nie sebab...Ramsey dah kembali bermain selepas berehat hampir 9 bulan. Baru nie Ramsey dah buat comeback apabila turun menentang Wolvers dalam pasukan reserver kita. Hanya bermain 45 minit pertama cukup memberi gambaran yang Ramsey kini tidak sabar2 nak buat kemunculan dalam kesebelasan utama kita.
Tapi untuk meningkatkan tahap kecergasan dan skill beliau, Wenger telah memberi lampu hijau kepada beliau untuk di pinjamkan ke Nottingham Forest sehinggal la Januari nanti. Aku rasa langkah nie cukup baik bagi memulihkan keyakinan beliau sebelum membuat kemunculan semula.
Imbas kembali dekit hitam dalam karier beliau, Ramsey mengalami patah tulang kaki kanan beliau selepas dibentes keras oleh Shawcross, pemain Stoke City. Ketika itu beliau dalam prestasi terbaik selepas berjaya menyelit ke dalam pasukan utama kita dan beraksi begitu cemerlang. Sayan…

Arsenal tanpa Fabregas, Eboue..

Image
Arsene Wenger, memberi kenyataan, kecederaan Cesc Fabregas adalah kesilapannya menurunkan Fabregas pada perlawanan menentang Braga.

Pemain Spanyol itu mengalami kecederaan selepas memberikan umpan panjang kepada Nicklas Bendtner. Fabregas kelihatan kesakitan dan melambai-lambaikan tangan meminta diganti. Arsene Wenger terpaksa menggantinya dengan Samir Nasri pada minit ke-69.

Awalnya, Wenger menyangkakan Fabregas mengalami kecederaan hamstring biasa, yang akan memakan masa singkat,Hanya terlepas satu perlawanan menentang Aston Villa pada hari sabtu nanti. Namun, Wenger terpaksa melupakan khidmat kaptennya untuk masa yang agak lama.

Selain Fabregas, Arsenal juga harus kehilangan Emmanuel Eboue yang mengalami kecederaan ligamen. "Eboue akan berehat sementara waktu ini, belum dapat dipastikan bila boleh mula bermain. Berkenaan Fabregas, kami akan kembali memeriksanya secepat mungkin.Fabregas dijangka akan berehat selama dua atau tiga minggu. Ia mengalami kecederaan hamstring baru, suka…

Result: Arsenal Tewas Lagi, Tapi Kali Ni Kepada Braga 2-0!

Image
Takda pa lagi nak dikatakan lagi, aku tak dapat nak bagi gambaran kasar game pagi tadi sebab live takda, delay memang tak tengok la pas dah tau result. So berdasarkan statistik game pagi tadi ternyata Arsenal la yang mengawal permainan. Tetapi kita tengok, Shot on target hanya satu (1). Ai main bagai nak rak, shot on target 1 je. Tak tau la pe nak jadi sejak dua menja nie. Aku rasa pemain yang Wenger turunkan kali nie kurang kreatif dan hilang fokus.
Ini sebab kita tak sepatunya kalah kepada Braga bagi melayakkan diri ke perlawanan kalah mati. Tapi macam aku kata kat post preview sebelum nie la, rekod kita kat Portugal sangat buruk..tak pernah menang sepanjang 5 kunjungan terakhir kita ke sana. So game kali nie tak memberi banyak perubahan.
Braga memerangkap kita selepas melihat kecuaian kita diakhir permainan dengan Matheus menjaringkan 2 gol. Gol pertama hasil serangan balas yang berjaya dibuat Braga. Matheus berjaya melepaskan perangkap offside kita sebelum menewaskan Fabianki dengan…

Preview UEFA CL Match 5th: FC Braga v Arsenal at Estadio AXA

Image
Okeh, malam nie merupakan malam yang sesuai buat kita untuk melupakan kekalahan yang memalukan di Emirates kepada Spurs pada Sabtu lepas. Malam nie kita akan berkunjung ke Estadio AXA bagi menghadapi satu lagi perlawanan penting bagi menentukan hala tuju kita dalam UEFA Champion League. Adakah kita akan mengembalikan keceriaan dengan kemenangan keatas Braga??Atau terus dipalit kekalahan demi kekalahan??
Untuk preview kali nie, aku rasa lebih elok aku mulakan dengan zero. Kita sebenarnya telah kembali kepada basic. Perlu belajar kembali selepas kekalahan yang memalukan tempoh hari. Kita perlu lebih kuat dari segi mental dan fizikal bagi kunjungan kali nie. Nie kerana rekod kita di Portugal sangat tidak memberangsangkan. Kita kalah 2 kali dan seri 3 kali sepanjang kunjungan kita di Portugal dalam semua kejohanan. So apa kita nak buat tuk game kali nie??
Melihat rekod Arsenal musim nie, kita boleh lihat bahawa rekod ditempat lawan kita lebih baik berbanding rekod tempat sendiri. So kunjun…

Nasri : Gallas Pengkhianat..

Image
William Gallas kesal atas sikap Samir Nasri yang tidak bersalaman dengannya.Ketika perlawanan antara Arsenal dan Spurs tempoh hari, untuk pertama kalinya Gallas kembali menjejakkan kaki ke Emirates sebagai musuh. Kebiasaannya seorang pemain yang khianat dan pindah ke kelab musuh, seperti dilakukan Gallas, akan mendapat sambutan yang kurang menyenangkan dari pemain mahupun penonton.Walaupun Gallas mendapat sambutan agak baik dari peminat "Meriam London", tapi tidak dengan Nasri. Nasri menolak bersalaman dengannya sebelum perlawanan."Saya tahu akan terjadi seperti ini, tapi ketika anda sebagai pemain profesional, Anda tentu mengharapkan sambutan dari bekas kelab lama. Saya melihat penonton baik kepada saya, ia mengingatkan saya semasa bermain empat tahun di Emirates," katanya.
Gallas dan Nasri tidak begitu rapat ketika masih di Arsenal walaupun mereka bekerja sama di atas padang. Namun, bagi Nasri, Gallas ke Spurs merupakan pengkhianatan yang tak boleh dimaafkan, ini …

Arsenal signed Myo Miyaichi New Cristiano Ronaldo

Arsenal telah menyelesaikan menandatangani Ryo Miyaichi, seorang wonderkid Jepun 17 tahun disebut-sebut sebagai yang "baru Cristiano Ronaldo".

Penandatanganan akan melalui pada bulan Disember 2010, walaupun anak itu tidak akan dapat bertukar-tukar sampai ia diberikan izin kerja untuk bersaing di Liga Perdana Inggeris.

Dokumen perizinan karyanya dilaporkan selesai dan diserahkan, dengan Arsenal hanya menunggu pengesahan sebelum membawa pemain ke London Utara.

Jika izin karyanya tidak dapat diberikan dengan segera, Arsenal ditetapkan untuk meluluskan perjanjian dengan Salamanca, di mana pemain akan bermain untuk pasukan Sepanyol sampai dia memenuhi kriteria yang membuatnya memenuhi syarat untuk bersaing di Liga Premier.

Arsenal mempunyai hubungan pinjaman panjang dan ditubuhkan dengan Salamanca, sebagai izin kerja Sepanyol lebih mudah dicapai untuk pemain non-Kesatuan Eropah. Setelah hanya bermain peralatan yang kompetitif untuk Jepun U-15s dan Under-17, Miyaichi d…