Posts

Showing posts from March 14, 2010

Fab-bulous Come Back!

Image
Arsenal meneruskan lagi rentak kemenangan selepas menewaskan jiran tetangga iaitu West Ham dengan jaringan 2-0. Gol jaringan Denilson dan Fabregas memberi kemenangan ke-6 berturut-turut buat Arsenal yang sekaligus memimpin carta liga selepas Chelsea dan Manchester United tidak bermain pada hari ini. Ini merupakan barisan yang diturunkan Wenger sebentar tadi:-
Arsenal Team XI
Almunia Eboue---Campbell---Vermaelen---Clichy Fabregas---Song---Denilson Nasri---Bendtner---Arshavin
Subs: Fabianski, Sagna, Silvestre, Diaby, Walcott, Eduardo, Rosicky
Arsenal memulakan aksi dengan kembalinya kapten pasukan iaitu Cesc Fabregas yang mengalami kecederaan hamstring dan terlepas 3 perlawanan terdahulu. Fabregas kembali mengambil tempat beliau dibahagian tengah dan digandingkan dengan Song yang kembali dari pengantungan 2 perlawanan serta Denilson yang membantu kemenangan Arsenal ketika kunjungan ke KC Stadium minggu lepas.
Arsenal berakasi baik pada awal permainan dengan permainan kemas dan hantaran yang can…

Almunia Hero kita

Image
Tanpa kelibat Walcott dan Rosicky dalam, Arsenal bermula dengan baik. Fabregas kembali beraksi bersama Song dan Denilson di bahagian tengah. Bendtner ditugaskan sebagai jentera serangan dibantu oleh 2 orang penyerang kiri dan kanan iaitu Arshavin dan Nasri manakala di bahagian pertahanan, Campbell dan Vermaelen akan mengawal bahagian tengah serta Eboue dan Clichy dan bahagian sisi.

Perlawanan menyaksikan Arsenal melakukan serangan mengejut dengan jaringan seawal minit ke-5 yang dihasilkan oleh Denilson. Gol ini dihasilkan dengan dibantu oleh hantaran one-two bersama Bendtner. Selepas itu serangan demi serangan dilancarkan dan peluang demi peluang terbuka namun jaringan tambahan gagal dihasilkan.

Pada suku akhir perlawanan separuh masa pertama, beberapa kad kuning dilayangkan antaranya Diamanti, Campbell dan Kovac dalam beberapa kekasaran yang memperlihatkan kedua-dua pasukan cuba mengasak kubu lawan.

Pada minit ke-44, berlaku kekasaran oleh Vermaelen di dalam kotak penalty Arsenal yang m…

Parut luka perlawanan akhir 2006 masih berdarah

Image
Arsenal Arsene Wenger mengakui kekalahan di peringkat akhir Liga Juara-juara kepada Barcelona empat tahun lepas masih menghantuinya.

The Gunners telah diundi untuk bertemu juara bertahan kelab Eropah Barcelona dalam suku akhir Liga Juara-juara 2009/10.

Wenger berkata: “Anda tidak mampu melupakan perlawanan itu, perlawanan akhir Liga Juara-juara, anda juga tidak berkemampuan untuk mengulangikan pada tahun berikutnya.

“Anda tidak mampu melupakannya tapi anda harus terus focus pada apa yang berada dihadapan anda dalam kerjaya ini. Saya juga terkejut akan bagaimana saya boleh mengingati setiap dari penjuru kekecewaan itu. Saya ingatkan saya telah melupakannya tetapi bilamana saya bercakap mengenainya baru-baru ini, setiap perincian datang dalam fikiran saya.

“Benar kami kecewa. Saya tidak katakan yang kami tidak mampu untuk memenangi perlawanan tersebut. Thierry Henry mendapat 2 peluang yang baik. Tapi ia bukanlah perlawanan yang seperti dijangka pada masa itu. Kami mempunyai mus…

Pakcik's View: Arsenal - FC Barcelona

Image
" On the quarter final fraw.."

I think this is a first time i wrote about 'before'
the game is started. I've been gone through major
football newspaper in the world especially on the
latest Champions League final 8 draw.

There are mixed feeling about the draw. First,i'm
really glad that Arsenal doesn't have to face real
though opponents like MUFC, Inter and Bayern. Frankly
speaking, i think Arsenal got better chance of winning
against Barca.

"Whether Arsenal can win or not against Barca"

For me, it is a difficult question. All people know
that Barca is the best club so far in the world, but
it doesn't mean that there cannot be beaten. Facts has
prove it, sometimes, their performance is beyond expectation
level and lose some points in the Spanish League and UCL.

I think Barca style of play is quiet similar of Arsenal.
A fusion from European and some latin football style. That's
why i think there are space where Arsenal can beat them. But,
it's depend on…

Wenger akui bukan pilihan.

Image
Wenger teruja tentang prospek menentang gergasi Spanyol.
Pengurus Arsenal Arsene Wenger optimis bahawa pihaknya mampu menundukkan Barcelona dan berusaha untuk ke separuh akhir Liga Juara-juara selepas diundi bersama dengan gergasi Spanyol dalam undian pada Jumaat lepas di Nyon.

Barcelona menewaskan Arsenal 2-1 dalam perlawanan akhir Liga Juara-juara pada 2006 dan kini dalam prestasi terbaik dalam liga tempatan serta kejohanan Eropah, dengan keadaan Lionel Messi yang begitu cemerlang.

“Saya percaya bahawa kami bukan pilihan,” kata Wenger selepas undian itu.

“Namun begitu, bagi saya peluangnya adalah 50-50 dan kami perlu menghadapinya.”

“Mereka adalah pasukan yang hebat, kami juga pasukan yang hebat, ia akan menjadi perlawanan yang hebat dan menarik bagi kedua-dua pasukan, dan kami akan pastikan untuk terus fokus dan berfikir dengan betul.”

Walau bagaimana pun, Wenger tidak akan memberi perhatian yang lebih kepada perlawanan itu pada waktu ini berbanding dengan pertemuan dengan West Ham pada …

Preview: Arsenal FC v West Ham United

Image
Salam kepada penyokong tegar ArsenalMalaysia, kita lupakan sekejap undian UEFA Champion League dan kembali fokus kepada perlawanan Liga Perdana Inggeris pada esok malam. Arsenal akan menanti kunjungan West Ham dalam meneruskan perjuangan mengejar kejuaraan Liga yang dilihat cerah sekiranya Arsenal mengharungi kesemua baki 8 perlawanan dengan noktah kemenangan. Arsenal dijangka akan membuat beberapa pertukaran dalam skuad yang mengalahkan Hull City minggu lepas. Berikut barisan banyangan Arsenal:-
ArsenalMalaysia's Predicted XI
Almunia Sagna---Campbell---Vermaelen---Clichy Fabregas---Song---Diaby Walcott---Bendtner---Arshavin
Arsenal dijangkan akan memulakan aksi dengan kembalinya kapten pasukan iaitu Cesc Fabregas dalam skuad. Alex Song juga dilihat akan memulakan aksi selepas tempoh pengantungan selama 2 perlawanan selesai dijalankan. Campbell juga dilihat akan terus beraksi bersama Vermaelen selepas Gallas masih gagal sembuh dari kecederaan beliau.
West Ham bukanlah pasukan yang mudah …

Q-Final UEFA Champion League: Arsenal FC Bertemu Juara Bertahan FC Barcelona

Image
Helops to all gooners semalaysia, hope korang tak rungsing lepas tengok apa yang terjadi pada undian Suku Akhir UEFA Champion League petang tadi. Aku yang setia menunggu sebelum undia bermula mengharapkan Arsenal tidak diundi bertemu Manchester United tetapi apa yang terjadi Arsenal bakal berjumpa dengan juara bertahan iaitu FC Barcelona, pasukan yang mengalahkan Arsenal ketika final 2006.
Undian yang bermula pada jam 7.00 petang tadi berlangsung di Ibu Pejabat UEFA di Nyon, Switzerland dan dihadiri oleh semua wakil dari kelab dan negara masing-masing. Hasil undian melihatkan yang Arsenal akan menanti kunjungan Barcelona pada 31 March 2010 iaitu pada hari Rabu dan akan bertandang ke Nou Camp pada 6 April 2010. Berikut undian penuh UEFA Champion League :
Suku Akhir: 30/31 Mac (1st Leg) & 6/7 April (2nd Leg)
Lyon vs Bordeaux Bayern Munich vs Manchester United Arsenal vs Barcelona Inter Milan vs CSKA Moscow
Separuh Akhir : 20/21 April (1st Leg) & 27/28 (2nd Leg)
Lyon/Bordeaux vs Bayern/…

Draw Champion League!!

European Cup Quarter-Final Draw:

Arsenal v Barcelona

Lyon v Bordeaux

Bayern Munich v ManU

Inter v CSKA Moscow


Rumors dan Undian UCL

Image
Kali ini rumors yang aku dengar tentang pemain Barcelona iaitu Yaya Toure adik kepada Toure yg pernah beraksi untuk Arsenal dulu..rumors ni pon dah lama aku dengar cume aku terbaca balik tentang rumors ni..Yaya Toure ni posisi dia ialah DM di Barcelona..tapi jika Arsenal ingin mendapatkan dia pada musim hadapan dia perlu bersaing dengan Manchester City untuk membawa Yaya Toure bermain di Premier League..bagi aku rasanya tak perlu kalau diberikan pilihan untuk aku memilih kerana aku berpendapat Alexander Song dah cukup sesuai dan mantap dibahagian DM..


"Saya ada mendengar yang Manchester City dan Arsenal berminat untuk mendapatkan saya tetapi masa depan saya bermasa Barcelona"
"Saya sudah bercakap dengan pihak pengurusan di kelab,saya tidak mahu meninggalkan kelab dan misi saya untuk kekal dan berjaya di Barcelona"


Itu adalah petikan kata2 dari Yaya Toure sendiri..tapi sememangnye Arsenal berminat untuk mendapatkan dia dari musim panas lepas cume tak tau kenapa mungki…

Dia berjaya sesuaikan diri dalam bolasepak Inggeris

Image
Penulis asal: Ben Moss
Legenda Manchester United, Paul Parker percaya bintang Arsenal FC, Andrey Arshavin merupakan seorang pemain terbaik dalam Liga Perdana dan merasakan bahawa Sir Alex Ferguson, Chelsea FC dan Rafa benitez Liverpool FC patut menyesali kerana tidak cuba untuk menawarkan kontrak kepada pemain Rusia ini.

Bekas pemain pertahanan Manchester United ini percaya yang pemain sayap Arsenal FC ini telah melakukan penyesuaian ke Liga Perdana Inggeris sejak bersama Arsenal FC dari Zenit St Petersburg pada Januari 2009; sesuatu yang malang bagi Chelsea FC, Liverpool FC dan Sir Alex Feguson kerana tidak memikirkannya apabila Arsene Wenger menandatanganinya tanpa saingan pada tahun lepas.

Parker yang telah bermain lebih daripada 100 perlawanan untuk Manchester united beranggapan bahawa bintang Arsenal ini merupakan salah seorang pemain yang dia sanggup membayar untuk melihatnya bermain di Liga Perdana kerana dia adalah seorang yang seronok untuk di saksikan dan dia percaya bahawa Uni…

New Arsenal Home Kit For Season 2010-2011???

Image
Salam, nie terbaru punya news aku dapat sebelum aku tido. Tak pasti samada rumors or official,sebab aku dapat dari the-cannon.com. First impression aku jersey nie sangat menarik dengan baju merah+lengan putih+logo meriam=Arsenal. Semestinya design sebenar jersey Arsenal sejak dulu. Logo dia memang menarik minat aku dan design dia yang simple membuat setiap peminat akan mengidamkan jersey nie. Dari segi sponsorship plak, aku pun agak heran sekiranya Emirates membenarkan loga diorang dikecilkan. Tapi bila tengok, memang teruja aku nak beli,tak kesah la ori ka siam mari ka..janji setiap Gooners kena ada jersey terbaru nie. Kalau betul nie jersey home Arsenal musim depan, nie akan mengimbau kembali zaman kegemilangan Arsenal sejak 125tahun penubuhan kelab nie di London.
Tapi apapun design n jersey yang akan dikeluarkan oleh Nike musim ini, sudah semestinya berdasarkan jersey terdahulu Arsenal yang akan di modenkan. Aku tak sabar nak tunggu official punya cerita dari Nike. So harap bersaba…

Lionel Messi: Arsenal Seperti Barcelona Dalam Pelbagai Segi

Image
Salah seorang daripada pemain terbaik untuk Barcelona menentang Stuttgart pada perlawanan hari ini, Argentina Lionel Messi telah berkata sebelum perlawanan malam tersebut mengenai siapa pesaing kepada gergasi Spanyol itu, dia menyatakan bagaimana pasukan liga Perdana Inggeris tetap menjadi ancaman. Pemain berusia 22 tahun itu mengakui bahawa Wayne Rooney mampu membantu Manchester United untuk mencapai objektif penting tapi turut menambah bahawa Arsenal Arsene Wenger, yang menghampiri ciri-ciri Barca turut boleh menjadi pencabar.

Bercakap mengenai the Gunners, Messi menambah bagaimana teknik menarik yang dipamerkan oleh pemain-pemain seperti Cesc Fabregas dan Andrei Arshavin boleh di perbandingkan dengan cara permainan bolasepak di Amerika Selatan dan pemenang Ballon d’Or ini turut menambah lagi bahawa mereka boleh di jadikan sebagai calon Liga Juara-juara pada tahun ini.

Kata Messi:

“Sekali lagi, saya menjangkakan bahawa cabaran terbesar datang daripada England dalam Liga Juara-juara. S…

Undian Champion League

Image
Hati ini terasa ingin menukilkan sesuatu. hasil keriakan dan kebanggaan penyokong chelsea di laman blog ini akhirnya dibalas dengan kekalahan chelsea di laman sendiri. kemana pergi abg dogba yang dikatakan hebar sangat tue. sori tu say la. our our team is the best of 8 teams in the world exclude chelsea. untuk penyokong arsenal di atas adalah time draw untuk pasukan mana yang bakal kita lawan selepas ini. mari kita lihat? adakah MU? :p


tertarik aku dengan gambar ini hasil intipan dari forum yang senantiasa aku lepak carigold. ini mungkin analisis atau prediction. ada antara mereka yang mengatakan countdown to epl title. mungkin skali. harapan yang tinggi dari arsenal malaysia blogspot untuk team arsenal fc di london. good luck bro.

Rumors Tentang Zidan

Image
Aku ade terbaca satu berita yg Wenger sedang cube mendapatkan Zidan yg bermain untuk Borrusia Dortmund bagi menggantikan tempat Eduardo yg masih berhempas pulas untuk mencapai prestasi dia yg sebenar selepas tragedi patah kaki yg ngeri sewaktu menentang birmingham pada season 2007/08 kalau tak salah aku..

Wenger menunjukkan minat padanya selepas menyaksikan dia beraksi ketika perlawanan antara Mesir dan England pada 2 minggu lepas...dan Arsene Wenger bercadang untuk mendapatkan beliau pada musim hadapan bagi memperkuatkan lagi bahagian serangan The Gunners yg kelihatan sedikit tercalar dgn ketiadaan Robin Van Persie yg mengalami "Bad Ankle" sewaktu menentang Itali di perlawanan persahabatan dengan Belanda..

Dan berita tentang Chamakh masih belum diakui kesahihannye walaupon bermacam2 rumors yg sudah aku baca...walaupon segelintir peminat masih tertunggu2 berita tentang Chamakh dan timbul pula satu cerita tentang Zidan yg dikatakan sedang dipancing The Gunners utk musim hadapan…

Kepulangan , Injury , Rumors

Image

Perjalanan Yang Berliku

Image
Salam to all Arsenal fan semalaya, aku kembali kali nie ngan story untuk baki musim nie yang tinggal lagi 8 perlawanan untuk Arsenal harungi. Dimana ramai menjangkakan Arsenal akan menghadapi jalan mudah selepas berjumpa dengan pasukan besar seperti Manchester United, Chelsea dan Liverpool. Tetapi sebenarnya ranjau pasukan Arsenal masih jauh dan masih banyak rintangan.
Aku akan membuat sedikit analysis mengenai baki perlawanan musim ini, dengan Chelsea, Manchester United dan Arsenal akan bersaing sehingga tamat musim ini. Untuk analisis kali ini aku berpandukan naluri aku sahaja.Tetapi kemungkinan tu masih ada. Jadi hayati analisis yang aku buat secara ringkas nie.
Arsenal v West Ham United Arsenal akan menyambung perjuangan untuk baki musim ini dengan menentang West Ham pada 20 March 2010, lawan yang mengecewakan Arsenal apabila memaksa Arsenal seri 2-2 di Uptown Park. Tetapi bagi perlawanan ini Arsenal dijangka tidak menghadapi masalah memungut 3 mata penuh dengan Fabregas kembali cerg…

BPL | Arsenal vs West Ham (Home) | 20 March 2010

Image
Ini percubaan aku yg pertama untuk menjadi seorang penulis di arsenal malaysia ni..dan harap dapat memberi aku tunjuk ajar dari segala segi dari yg lebih pandai dari aku...Pada lewat pagi hari ahad nanti akan berlangsung pertemuan antara arsenal dgn west ham united sekitar pukul 1:25 pagi ..

Perlawanan yang akan menentukan nasib arsenal sebagai pencabar terdekat dgn 2 kumpulan teratas iaitu chelsea dan man.u yg dipisahkan dgn beberapa mata saja...aku pon seperti peminat2 arsenal diseluruh dunia yang hanya ingin kemenangan dengan baki perlawanan yg tinggal beberapa lagi skrg ni...

Dan diharap di pertemuan kali ketiga ini selepas perjumpaan pertama yg berkesudahan seri 2-2 dan pertemuan kedua didalam F.A cup yg menang 2-1 akan memberi kelebihan kepada arsenal utk mencipta kejutan dipertemuan ke-3

Dgn kepulangan fabregas dan rosicky yg dijangka akan bermain utk menentang kelab west ham united ni dapat memberi harapan yg lebih baik untuk THE GUNNERS...dan sekembalinya fabregas dalam kesebel…

Ferguson: Saya takut pada Arsenal dalam perebutan juara

Image
Sir Alex Furguson percaya Arsenal merupakan ancaman terbesar kepada harapan untuk kejayaan ke-4 Manchester United dalam gelaran Liga Perdana.

United kembali berada di tangga teratas Liga Perdana Barclays semalam selepas kemenangan 3-0 kepada Fulham di Old Trafford, dengan Wayne Rooney menjaringkan 2 gol yang menjadikannya 32 goal pada musim ini.

Chelsea dan Arsenal hanya 2 mata ketinggalan dibelakang juara ini, walaupun pasukan dari barat London ini mempunyai 1 perlawanan di tangan. pengurus United ini melihat bahawa ancaman terbesar datang daripada pasukan Arsene Wenger. Dikeluarkan daripada senarai calon juara beberapa minggu lalu, Arsenal telah memenangi 5 daripada perlawanan liga terakhir mereka dan kelihatan mempunyai laluan mudah sepanjang perjalanan mereka.

“Kami kembali mendahului. Tapi Chelsea mempunyai perlawanan di tangan.” Kata Ferguson. “Ia juga agak merumitkan dengan Arsenal lebih kuat pada waktu ini, dan saya menjangkakan bahawa mereka mampu menjadi ancaman.

“Untuk beberapa…