Posts

Showing posts from February 14, 2010

Arsenal Mudah Atasi Sunderland 2-0!

Image
Syabas Arsenal, memberi persembahan yang baik dan memperolehi keputusan yang cemerlang. Arsene Wenger membuat beberapa perubahan dari skuad yang tewas kepada Porto rabu lepas dengan membuat 5 perubahan dalam skuad, inilah kesebelasan utama yang Wenger turunkan ketika bertemu Sunderland sebentar tadi ;
Arsenal Team XI
Almunia Eboue---Vermaelen---Silverster---Clichy
Fabregas---Song---Ramsey
Walcott---Bendtner---Nasri
Arsenal bermula dengan Almunia kembali mengambil tempat selaku penjaga gol No.1 Arsenal selepas berjaya lepasi ujian kecergasan mengantikan Fabianski yang dikritik hebat. Eboue dan Silverster masuk mengantikan Sagna dan Campbell. Walcott dan Song mengantikan Rosicky dan Denilson serta Ramsey kembali bermain mengantikan Diaby yang tercedera. Separuh masa pertama Arsenal mendahului hasil jaringan Bendtner yang menerima hantaran dari Eboue pada minit ke-27. Corak permainan yang baik dan beberapa peluang yang gagal disempurnakan terutamanya peluang dari Walcott dan Bendtner gagal unt…

Preview: Arsenal v Sunderland

Image
Salam to all my friend, hari nie Arsenal akan kembali beraksi dalam Liga Perdana Inggeris menentang Sunderland. Dijangka malam ini perlawanan akan ditanyangkan pada pukul 10.55mlm menerusi ESPN. Arsenal berpeluang merapakan jurang mata dengan pendahulu liga sekiranya menang perlawanan malam ini, sama2 kita hayati barisan kemungkinan Arsenal pada malam ini ;-
Arsenal Malaysia's Predicted XI
Almunia Sagna---Campbell---Vermaelen---Clichy Fabregas---Song---Denilson Nasri---Bendtner---Rosicky
Wenger merasakan yang captain pasukan Arsenal, Cesc Fabregas dalam tekanan kerana beliau sekarang nampak terlalu banyak menanggung beban pasukan lagi2 selepas kekalahan kepada Porto pada rabu lepas. Wenger menegaskan yang Cesc terlalu muda untuk menanggung beban yang terlalu berat dan mengharapkan beliau dapat atasi dengan bijak. Aku rasa Fabregas boleh menjadi leader pasukan paling baik dalam sejarah Arsenal. Perlawanan malam ini mungkin akan ada perubahan dari segi taktikal ataupun pemilihan pemain, d…

Photoshop

Image
Korang sumer mesti ada yang tertanya-tanya mengenai satu gambar yang mengatakan gambar jersi home terbaru Arsenal. Malangnya ia hanya gambar yang telah di edit dan sememangnya jersi tersebut tidak wujud. Jadi untuk membuktikan yang gambar tersebut hanya photoshop saja cuba lihat gambar dibawah.
Gambar ini diambil semasa awal musim 2009-2010 ketika Fabregas memperaga jersi away Arsenal untuk pengambaran dalam studio. Jadi gambar tersebut telah di edit oleh someone yang mahu memberi gambaran yang jersi kemungkinan Arsenal musim hadapan sebegitu rupa,tetapi korang perlu tahu yang nike belum membuat apa-apa kenyataan atau design baru untuk pasukan Arsenal bagi jersi home musim hadapan. Tetapi kebiasaannya musim hadapan Arsenal akan menukar home jersi yang baru.Seputra tak sabar lak nak tunggu jersi baru tu, hope mantap dan terbaik. Adios!!

Keeper Zaman Wenger (Part 2)

Image
Jens Lehman - Merupakan pembelian berbaloi Wenger setakat ini, dibawa masuk pada 25 July 2003 juga sebagai penganti jangka panjang Seaman. Merupakan pengaja gol terbaik yang pernah Wenger beli dengan menghasilkan pasukan yang memenangi EPL tanpa sebarang kekalahan dan di gelar dengan gelaran ' the invisieble' pada musim 2003-2004 yang mana merupakan musim pertama Lehman bersama Arsenal. Pada musim berikutnya juga Lehman cemerlang membawa Arsenal ke final UEFA Champion League sebelum dibuang pada aksi final tersebut selepas menjatuhkan Samuel Eto' di luar kotak penalti dan Arsenal tewas final tersebut dengan 2-1 kepada Barcelona. Tetapi Lehman tetap menjadi hero Arsenal pada aksi separuh akhir dengan menyelamatkan sepakan penalti Riquelme. Tetapi sikap panas baran dan aksi yang terlalu gopoh membawa kepada beberapa kritikan kepada beliau. Beliau mengakhiri karier bersama Arsenal selepas bermain sebanyak 198 aksi sejak tahun 2003-2008 dengan berpindah ke Stuttgart. Rating 9…

Keeper Zaman Wenger (Part 1)

Image
Minggu nie semua topik panas kat blog2 Arsenal dan dada akhbar mengenai penjaga gol taraf budak sekolah Arsenal selepas perlawanan Champion League yang berkesudahan Arsenal tewas kepada Porto 2-1 hasil gol sendiri Fabianski serta kesalahan budak sekolah untuk gol kedua walau pun ref disalahkan. Jadi Seputra akan bawa anda semua siapakah penjaga gol yang penah dibawa Wenger sepanjang 14 tahun beliau di Arsenal.
David Seaman - merupakan penjaga gol terbaik penah Wenger ada sewaktu beliau di Arsenal, tetapi Seaman bukan merupakan pembelian Wenger tetapi merupakan pemain yang dibeli semasa zaman George Graham pada 1990 dengan harga 1.3million pounds yang merupakan penjaga gol termahal di British. Di bawah bimbingan Wenger, Seaman mengecapi kejuaraan berganda pada tahun 1998 dan 2002. Seaman sememangnya penjaga gol terbaik pernah Wenger ada sepanjang karier beliau setakat ini. Seaman mengakhiri karier di Arsenal pada 2003 pada umur 40tahun dan berpindah ke kelab Manchester City. Rating 9/1…

'Sukar untuk difahami gol seperti itu'

Image
PORTO: Arsene Wenger dan Sol Campbell membidas kesilapan pengadil, Martin Hansson yang membuat Arsenal derita selepas kalah kepada FC Porto 2-1 dalam saingan perlawanan pertama, kelompok 16 terakhir Liga Juara-Juara Eropah, kelmarin.

Pengurus skuad The Gunners itu melenting apabila menegaskan Porto tidak harus dibenarkan mengambil sepakan percuma serta merta selepas penjaga gol, Lukasz Fabianski didakwa mengutip bola hantaran ke belakang oleh Campbell.

Situasi itu membantu Falcao menjaringkan gol kemenangan pasukan tuan rumah minit ke-51 ketika Campbell - yang terdahulu menyamakan kedudukan untuk pasukan - mempertikaikan pengadil itu menghadangnya apabila bersedia untuk bertahan menyekat sepakan percuma lawan.

Rasa perit Arsenal sudah pun bermula selepas Fabianski menghadiahkan gol pertama Porto minit ke-11 selepas bertindak hambar menyekat hantaran lintang Silvestre Varela. Ia dilabel kesilapan ‘budak sekolah’.

Hansson dari Sweden adalah pengadil sama yang membenarkan jaringan oleh Thier…

Wenger: Kekalahan Yang Sukar Di Telan

Image
AM: Apa pendapat anda mengenai kekalahan 2-1 di Porto??
AW: "Kedua-dua pasukan menunjukkan semangat yang bagus. Ia sukar untuk menelan kekalahan seperti itu. Malangnya kami kalah perlawanan ni, tetapi kami masih dalam permainan. Kami mempunyai peluang yang baik untuk mengubah keadaan di perlawanan kedua nanti. Gol yang kami lepaskan sukar untuk dibayangkan dalam sebuah perlawanan Champion League. "

AM: Mengenai gol kedua Porto ...??
AW: "Apa yang boleh anda lakukan? backpass itu tak disengajakan. Di mana anda melihat pertahanan menendang bola kembali dengan jari kakinya? Ia benar-benar tidak disengajakan. Bola tu terkena Sol, bukan disengajakan dan ia seharusnya sepakan percuma. Ianya sukar untuk memahami bagaimana pengadil boleh memberi gol tersebut atau saja tidak melihat. Jadi, pada indirect free-kick, jika anda membenarkan pasukan untuk main pantas, hanya lima meter dari pintu gol, bagaimana pasukan mahu bertahan ? Ini adalah lebih baik daripada penalti. Sukar dipe…

Pakcik's View: Arsenal vs. Porto 18 Feb 2010

Quality and Discipline
-------------------------

Good morning to all and Assalamualaikum.


Perhaps those two words are best to describe the current
condition of Arsenal squad. I think we lack quality and
discipline. It can obviously seen from the conceded goals,
especially Fabianski.Compared to the match between MUFC and
Milan last night, it was almost a same situation. United scored
when they got chances, but we don't. I think that brings different.

We got several chances last night, Fabregas should equalised in the
dying minutes. About the rejected penalty appeal against Rosicky,
i'm not blame the players but the referee make huge mistakes. For me,
even i'm the Porto fans, it was a clear penalty.In England, 90% sure
it was a penalty.

I delighted with the way we play, it was positives, energetic, but
we less sharp. Porto doesn't play too agressive, but they used their
chances. It was always difficult to admit defeat, when we was look
like to wiin. I think Arsenal deserves to win last n…

Arsenal Tewas Tetapi Ada Kelebihan

Image
Arsenal tewas di Stadium keramat Porto awal pagi tadi. Perlawanan penting yang menjadi penentu hala tuju Arsenal musim ini. Keputusan 2-1 sudah cukup mengambarkan yang Arsenal sangat tempang ketika berkunjung ke Porto. Sama-sama kita saksikan barisan kesebelasan utama Arsenal;
Arsenal's XI
Fabianski Sagna---Campbell---Vermaelen---Clichy Fabregas---Denilson---Diaby Rosicky---Bendtner---Nasri
Almunia yang tercedera jarinya direhatkan dan diganti oleh Fabianski yang ternyata sangat menghampakan, gol pertama Porto memang jelas salah dia yang berada out of position. Aku dh risau bila Wenger kata nak bagi Fabianski nie main. Tetapi Arsenal membalas dengan gol tandukan Campbell hasil set-piece yang bagus.
Tetapi separuh masa kedua Campbell pulak yang buat spoil dengan membuat hantaran kebelakang dan keeper pun satu hal bukan tak boleh sepak keluar, Fabianski boleh pulak pengang bola tuh. Jawab dia Porto ambil kesempatan dengan sepakan percuma yang pantas diambil menghasilkan gol.Gol kontroversi…

Henry Out! Nassim sign for Wolfburg

Image
Penyerang utama Arsenal mungkin akan mengakhiri zamannya di Barcelona berikutan kepadatan penyerang di sana. Namun ia tidak sedikit pun menggugat untuk menyertai pasukan perancis di piala dunia. sayangnya henry tidak berbelah bahagi kerana sering menyatakan arsenal merupakan pasukan yang sering berada dihatinya. jauh sudut dihatinya untuk melupakan arsenal. walaupun arsenal malang untuk menjulang apa-apa piala namun semangat yang ditunjukkan oleh pemain membuatkan mereka mampu menjadi juara. sebagai penyokong pada ketika henry tidak melepaskan peluang dihujung minggu untuk menyaksikan kelibat bekas rakan pasukannya bermain. kehadiran semula di arsenal mungkin boleh jadi kerana arsene wenger telah mengambil semula khidmat campbell untuk membantu barisan yang sedia ada. adakah henry kembali semula? akulah orang paling seronok kiranya henry kembali.


Ini merupakan pemain yang menjadi buruan arsene wenger pada masa sekarang. pemain serba boleh ini sering menjadi pemain terbaik di dalam perl…

Preview Champion League: Porto FC vs Arsenal FC

Image
Awal pagi nanti Arsenal akan kembali beraksi dalam UEFA Champion League pusingan kedua perlawanan pertama menentang Porto. Selepas aksi kumpulan dua bulan yang lepas Arsenal berjaya mengelak pertemuan dengan pasukan pilihan semasa undian pusingan kedua. Jadi perlawanan awal pagi nanti bakal menentukan hala tuju pasukan dalam memburu piala musim ini.Berikut adalah barisan kemungkinan Arsenal awal pagi nanti ;
Arsenal Malaysia's Predicted XI
Fabianski Sagna---Campbell---Vermaelen---Clichy Fabregas---Denilson---Diaby Walcott---Bendtner---Nasri
Sebelum perlawanan, aku dapat tahu yang Arsenal makin bertambah senarai kecederaan dengan yang terbaru Gallas dan Almunia cedera semasa latihan. Tetapi aku yakin Wenger ada pengganti mereka untuk perlawanan malam ini. Fabianski dijangka akan mengambil tempa Almunia walaupun bagi aku prestasi Mannone lebih baik dari Fabianski dan Campbell akan diberi peluang beraksi mengantikan Gallas yang sakit belakang (tua dah).
Melihat barisan Arsenal malam ini, t…

A night at The Emirates

Chelsea Reserves 1-2 Arsenal Reserves

Image
Arsenal reserves telah mengalahkan pasukan Chelsea reserves dengan jaringan 2-1 di Brentford's Griffin Park. Luke Freeman dan Gilles Sunu masing menjaringkan 1 gol untuk pasukan Arsenal reserves sementara Nemanja Matich menjaringkan gol untuk pasukan tuan rumah.


Dan di dalam laman web Arsenal.com, Arsenal telah mengumumkan senarai 18 pemain yang akan mengikuti perjalanan ke Porto. Alex Song, Andrey Arshavin, William Gallas, Manuel Almunia dan Eduardo tidak berada dalam senarai 18 pemain itu.

Berikut adalah senarai 18 pemain itu:

Lukasz Fabianski
Vito Mannone
Nicklas Bendtner
Carlos Vela
Theo Walcott
Samir Nasri
Denilson
Aaron Ramsey
Tomas Rosicky
Abou Diaby
Cesc Fabregas
Gael Clichy
Thomas Vermaelen
Emmanuel Eboue
Mikael Silvestre
Sol Campbell
Armand Traore
Bacary Sagna

Robin van Persie: Arsenal ada di dalam hati pemain, tidak mudah untuk ditinggalkan

Image
Robin van Persie mendedahkan beliau telah menolak tawaran daripada empat pasukan yang berbeza (dipercayai pasukan itu ialah Chelsea, Manchester City, Juventus & Inter Milan ) untuk kekal bersama The Gunners, walaupun jika Arsenal tidak meraih piala dalam tempoh empat tahun.

Dan bercakap tentang kecederaanya, Beliau memberitahu bahawa betapa kecewanya kerana tidak dapat membantu rakan sepasukan walaupun teringin sangat untuk melakukanya.


Dan dalam berita yang lain pula, Arsenal dilberitakan telah gagal untuk menandatangani penyerang Everton, Louis Saha sebelum transfer window ditutup.

Sekarang Wenger harus menunggu sehingga musim panas sebelum membeli seorang penyerang baru dan Marouane Chamakh dilaporkan dalam perjalanan ke Emirates daripada Bordeaux.

Diberitakan bahawa warna putih tidak akan ada pada lengan jersi Arsenal musim 2010/2011. Ini mungkin kerana Arsenal ingin merayakan kewujudan Arsenal yang sudah 125 tahun.