Posts

Showing posts from January 3, 2010

Rosicky penyelamat Arsenal...2-2!

Image
Kebimbangan Wenger terhadap kualiti serangan Arsenal terbukti pada malam ini apabila barisan serangan Arsenal gagal memberi ancaman kepada benteng pertahan Everton. Tetapi nasib masih menyebelahi kempen Arsenal pada musim ini apabila berjaya mengikat perlawanan dengan 2-2.Sama2 kita lihat barisan pemain yang di turunkan pada malam ini:

Almunia
Sagna----Gallas----Vermaelen----Traore
Ramsey----Denilson----Diaby
Nasri----Arshavin----Eduardo

Sub: Fabiansky,Silverstre,Vela,Rosicky,Merida,Eastmond,JET.

Wenger membuat enam pertukaran pemain yang beraksi pada aksi FA Cup. Denilson mengambil tempat Song, Diaby, Nasri, Ashavin, Almunia serta Traore kembali kepada skuad utama. Di sebab kan perlawanan dengan Bolton di tunda akibat ribut salji yang tebal,prestasi Arsenal agak goyah.

Arsenal ketinggalan pada awal pemainan apabila Leon Osman menjaringkan gol, hasil kelalaian benteng Arsenal dalam mengawal gerakan set piece Everton. Gol tersebut bagi seputra tak sepatutnya berlaku sebab ia merupakan sepaka…

Ulasan Seri dengan Everton

Agak bengang tengok game Arsenal lawan Everton di Emirates Stadium..
Hanya mampu seri sedangkan peminat mengharapkan kemenangan di tempat sendiri..
Arshavin, Eduardo, Nasri tercari-cari pintu gol. Melepaskan peluang yang tak patut dilepaskan dan dihukum oleh pemain Everton..
Walaupun Rosicky menyelamatkan di saat terakhir tapi secara keseluruhannya menampakkan kekurangan fizikal dan idea The Gunners..
Corak permainan yang terlalu bergantung kepada hantaran dekat agak sukar jika menghadapi pasukan yang berorientasikan fizikal.. Rasanya Wenger perlu mempelbagaikan strategi..

Untuk perpindahan Januari ni, diharapkan Wenger mencari 'def midfield', 'striker', 'def center' yang berbadan besar dan kuat. Cukuplah dengan pemain kecil yang mudah mendapat kecederaan.. Wenger perlu kembali pada zaman 'invicible' dimana kebanyakan pemain mempunyai ketinggian dan kekuatan.


Rasanya sukar untuk menjulang sebarang kejuaraan kalau persembahan masih begini..
Terlalu bergantung h…

Sol Campbell bersedia untuk kembali ke Arsenal

Image
Sol Campbell bersedia untuk menerima tawaran dari Arsenal namun begitu perpindahannya ke Emirates bergantung jika Wenger menjual Philippe Senderos.
Berusia 36 tahun, Campbell dikaitkan dengan perpindahan ke Manchester United dan Manchester City beberapa minggu lepas tetapi pada pagi Jumaat ini ada laporan yang mengatakan Arsene Wenger bersedia untuk menawarkan kontrak jangka pendek untuknya.
Dia dipetik berkata: "Saya tidak menjangka apa2 akan berlaku pada minggu pertama transfer window dimana kebanyakan kelab akan membuat pemerhatian dahulu apa yang mereka boleh atau tak boleh buat, dan kemudiannya barulah mereka buat keputusan (nak beli siapa). Tetapi saya sekarang cergas sepenuhnya dan bersedia untuk bermain semula. Mungkin jika mereka menjual seorang pemain pertahanan (merujuk kepada Senderos), mereka memerlukan pengganti baru."
Wenger sekarang sedang fokus untuk membeli penyerang pada Januari ini, namun akan mempertimbangkan Campbell yang telah berlatih dengan Arsenal dala…

Arsenal bersedia untuk Mauro Zarate????

Image
Seputra berjaya mendapatkan berita terkini mengenai pemain yang dikaitkan dengan Arsenal, kali ini Mauro Zarate iaitu penyerang Lazio. Spy seputra berjaya menjejaki agen Zarate iaitu Jose Alberto Coppola yang berkata :

"Saya sedang berhubung dengan Arsenal" kata Coppola,berdasarkan lalaziosiamonoit.it. " Ada pihak pengurusan dari England bertanya kepada saya berkenaan Zarate beberapa hari lepas"

Dia berkata lagi " Arsenal mahu menambah penyerang yang berpotensi dan bersedia membuat tawaran 40Juta Euro untuk membawa Zarate atau nama panggilan beliau Lotito"

Tetapi spy seputra merasakan yang ini hanyalah kabar2 angin saja,tapi dari musim lepas Arsene Wenger telah memerhati beliau. Kalau Wenger terus berminat,mungkin ini akan menjadi kenyataan. Sedikit tentang Mauro Zarate, pemain kelahiran Argentina lahir pada 18 March 1987 di Haedo dengan ketinggian 1.76m dan pernah beraksi di EPL bersama kelab Birmingham 2 musim lepas dan sekarang bermain bersama Lazio. Adio…

Merida Move Just Rumours

Image
Okey Atikah kembali posting hanya kerana mahu memberitahu anda semua tentang rumours yang mengatakan Fran Merida telah menandatangani kontrak selama 5 tahun bersama Atletico Madrid dan akan ke Atletico Madrid sebaik tamat musim ini.. Atikah secara rasminya mahu mengesahkan ianya hanya rumours..

Atikah berjaya mendapatkan penjelasan daripada ejen Fran Merida iaitu Joseba Diaz tentang rumours ini.. Dia menegaskan ianya tidak benar sama sekali.. Sekarang ini dia hanya berbincang bersama Arsenal tentang lanjutan kontrak Merida yang hanya akan tamat pada tahun hadapan..

"We haven’t signed anything with Atletico because, simply, the only club with whom we are negotiating is Arsenal.. The absolute priority of the lad is to renew with them.. I repeat: There has been no agreement with anybody.."

"Only if we don’t renew with Arsenal will it be the moment to talk with other clubs.. There’s been interest from four clubs in Spain but I’ve not sat down to negotiate with any of them.. Ar…

Rumor from Spain Gonzalo Higuain to Arsenal

Image
Laporan dari Sepanyol telah menyarankan bos Arsenal Arsene Wenger akan memindahkan Real Madrid striker Gonzalo Higuain. Penerbitan Sepanyol Marca mendakwa Wenger akan membeli Higuain permindahan Januari, Real menuntut kos sekitar £ 30million.



Lacina Traore dalam radar Arsenal

Image
Pemain terbaru dikaitkan dengan perpindahan ke Arsenal. Traore, permain berkelahiran Ivory Coast, bermain untuk kelab CFR Cluj di Romania di posisi penyerang dan juga boleh bermain di posisi tengah. Dalam banyak2 nama yang telah dikaitkan, boleh dikatakan Lacina Troare memiliki ciri2 pemain yang akan dibeli oleh Arsene Wenger. Ini kerana:- - nama dia tidak pernah didengar sebelum ini. - dia ni tak ada reputasi lansung - tinggi (6 kaki 8 inchi, lebih kurang 2 meter lebih sket) - muda, baru berumur 19 tahun - murah, pendek kata kalau nak beli mamat ni kat Watson memang diorang akan cop "Value for Money" (president CFR Cluj menyatakan yang mereka boleh melepaskan Traore dengan harga 4 juta euros)
Dalam temuramah dengan surat khabar sukan Romania "Prosport" president CFR Cluj, Iuliu Muresan telah dipetik berkata: "Kami ada berhubung secara lansung dengan Arsenal, tetapi masih belum menerima tawaran konkrit."
Sementara itu Traore pula dipetik berkata : "Ianya s…

Perlawanan Ditunda:Emirates Dilanda Salji Tebal!!!

Image
Arsenal terpaksa membatalkan perlawanan hari ini menentang Bolton, ini disebabkan salji tebal di kawasan Utara London.
Tenaga kerja Arsenal telah bekerja keras untuk membersihkan kawasan yang di litupi salji yang tebal bagi membolehkan juga perlawanan menentang Bolton di jalankan tetapi gagal kerana cuaca yang tidak menentu dan salji yang turun telalu lebat dengan tiba-tiba. Jadi pihak Arsenal terpaksa membatalkan perlawanan pada hari ini.
Kenyataan rasmi Arsenal memohon maaf kepada seluruh peminat kerana terpaksa membuat keputusan ini kerana bagi menjaga keselamatan semua yang akan datang menyaksikan perlawanan.
Seputra agak kecewa gak la,sbb baru tahu berita ini. Tapi kita tak boleh nak lawan kuasa Tuhan. So malam nie semua boleh tidor lena. Adios!!!

Arsenal v Bolton - Preview

Image
Arsene Wenger menggesa anak buahnya untuk tidak mempersia-siakan peluang untuk berada di tempat kedua yang mana hanya akan dipisahkan satu mata dengan Chelsea pada perlawanan menentang Bolton hari ini. Arsenal telah mencatat 6 kemenangan berturut-turut selepas tewas kepada Chelsea 6 minggu lepas sekali gus berjaya merapatkan kedudukan ditempat ketiga dengan 1 perlawanan dalam tangan.Ini bayangan Arsenal menentang Bolton pada hari ini:

Almunia
Sagna---Gallas---Vermaelen---Traore
Ramsey---Denilson---Diaby
Nasri---Eduardo---Arshavin


Dengan pemergian Song untuk menyertai Cameron dalam Kejohanan Piala Africa, Denilson diberi tugas untuk mengambil tempat tersebut tetapi sekiranya Denilson tidak cergas sepenuhnya, Rosicky akan mengambil tempat tersebut. Seputra menjangkan Ramsey akan terus diberi peluang dan kepercayaan untuk beraksi memandangkan 2 aksi terakhir beliau begitu baik untuk membantu kemenangan Arsenal.


Eduardo yang menemui semula sentuhan golnya dalam 4 perlawanan terakhir dengan meny…

Video: Goal Arsenal 2009 (We Love Arsenal)

Rambo Bintang Arsenal

Image
Ramsey membalas kepercayaan Wenger apabila menjaringkan gol penyamaan sekali gus mencetus semangat dalam pasukan Arsenal untuk menang perlawanan sebentar td. Seputra sangat puas hati dengan aksi Ramsey malam ini.



Arsenal ketinggalan pada minit2 akhir aksi separuh masa pertama,apabila Diamanti berjaya melepasi perangkap offside dan tenang menyumbat gol apabila hanya berdepan dengan Fabianski.


Separuh masa kedua Wenger membuat sedikit perubahan,dengan memasukan Diaby (player kesayangan abg aku skrg ini) dan Nasri, dengan mengeluarkan Wilshire dan Merida. Ternyata membuahkan hasil,apa bila permainan kembali di kuasai oleh Arsenal.


Ramsey menyumbat gol pada minit ke-78 hasil kekalutan di depan pintu gol West Ham apabila Diaby memulakan gerakan dari tengah padang dengan mengumpan bola kepada Carlos Vela dan berlaku kekalutan yang mana Ramsey berjaya mencuri bola sekali gus merembat ke pintu gol.
Eduardo menyumbat gol kemenangan pada minit ke-83 sekali gus memberi harapan kepada fan Arsenal unt…

FA Cup: West Ham v Arsenal FC

Image
Dengan ketiadaan Atikah, seputra buat sementara waktu mengambil alih tugas untuk meng-update blog Arsenal Malaysia nie. Malam ini tepat pukul 12 mlm Arsenal akan turun beraksi dalam FA Cup menentang West Ham di Upton Park.Game malam ini boleh dikatakan agak penting tetapi Wenger merasakan yang Arsenal perlu memberi lebih tumpuan kepada Kejuaraan Liga. Jadi kemungkinan malam ini akan ramai pemain2 muda akan di ketengahkan.Ini bayangan pasukan yang bakal beraksi malam ini:
Fabianski Gilbert--Senderos--Gallas--Silverster Ramsey--Song--Rosicky Vela--Eduardo--Merida
Rosicky di jangka beraksi selepas pulih dari kecederaan, manakala Senderos akan diberi peluang sekiranya cergas sepenuhnya dari kecederaan tapak kaki beliau. Wenger menjangkan tahap motivasi yang tinggi dalam pasukan akan terus di bawa oleh pemain2 pada malam ini.
Untuk rekod musim ini,pada perlawanan beberapa bulan lalu Arsenal seri 2-2 dengan West Ham di Upton Park yang mana Arsenal telah mendahului dengan 2-0 tetapi gagal membawa…