Tumpuan Kepada Walcott, Messi. Dan Arsenal Berani Mati di Nou Camp....


Siapakah pemain Arsenal yang boleh membuat Josep Guardiola pening? Pengurus Barcelona itu terus menunjuk ke arah Theo Walcott.

Ada alasan mengapa Guardiola berwaspada pada winger England itu. " Walcott sangat lincah. Lariannya mak ai... Sukar menahan pemain seperti itu. "Dia tidak boleh dihentikan, bahkan dengan senapang sekalipun," kata Guardiola The Sun.

"Larian Walcott 100 meter-10,3 saat, luar biasa bagi seorang pemain bolasepak dan pertahanan mana pun akan ketinggalan dengannya,".

Barcelona merasakan sendiri bagaimana sukarnya menahan pergerakan pemain 21 tahun tersebut. Karena dialah Arsenal mengejar ketinggalan 0-2 pada perlawanan pertama di London. Walcott terlepas dari hadangan Maxwell dan Gerard Pique, terus menjaringkan gol hasil umpanan Nicklas Bendtner di minit ke-69.


Lionel Messi

Bekas pemain Arsenal dan Barcelona, Emmanuel Petit, berharap "The Gunners" tidak mengambil mudah kemampuan Lionel Messi. Petit risau, Messi akan mengeluarkan sihirnya pada perlawanan kedua nanti di Camp Nou.

Messi gagal menunjukkan taringnya di Emirates Stadium. Ia gagal menembusi pertahanan Arsenal yang diketuai Thomas Vermaelen. Meskipun begitu, Petit berharap meminta agar Arsene Wenger menerapkan strategi khas untuk mengawal Messi.

Strategi Arsenal untuk keluar menyerang boleh membuka ruang kepada Messi untuk menembusi gawang Manuel Almunia.

"Padang Nou Camp lebih besar daripada padang Emirates. Kita tidak melihat banyak kemampuan dari Lionel Messi pada perlawanan pertama, tetapi Arsenal harus mencetak gol (jika ingin ke separuh akhir). Strategi menyerang Arsenal boleh membuka ruang untuk Messi," kata Petit kepada BBC.

"Memang agak susah untuk mengimbangi strategi menyerang dan bertahan. dan akan menjadi kejutan besar sekiranya arsenal berjaya menewaskan Barcelona di Nou Camp. Jika Barcelona beraksi dengan pintar, Anda semua akan melihat peristiwa buruk berlaku pada Arsenal," katanya lagi.

Walaupun begitu, beban masih di bahu Barcelona. kerana mereka berstatus juara bertahan dan telah mengeluarkan banyak wang untuk membangun pasukannya. Tetapi kelebihan pada Arsenal, mereka boleh bermain tanpa tekanan yang amat.


Arsenal berani mati di Nou Camp..

Arsene Wenger mengakui, Arsenal tertekan menghadapi Barcelona pada perlawanan pertama di Emirates. Arsenal akan beraksi berani pada perlawanan kedua nanti di Camp Nou. Di Emirates dalam 15 minit pertama, kami hampir bolos sebanyak lima kali. Nasib baik, Almunia bermain sangat cemerlang untuk menggagalkan usaha Barcelona itu.

Fakta perlawanan pertama, tetap menunjukkan bahawa Arsenal mampu menundukkan Barcelona. Inilah yang membuatkan "The Gunners" tetap yakin untuk menampilkan permainan yang sama pada perlawanan kedua nanti, apatah lagi Arsenal memang berada dalam situasi wajib menang minimum 1-0 untuk ke semifinal.

"Kami harus memerhatikan peningkatan yang Barcelona tunjukkan pada perlawanan dimana mereka mengakui adalah yang terbaik ditunjukkan pada minit2 awal perlawanan dengan merencanakan permainan cantik dan berbahaya. kami harus berani dan bukan bersembunyi dengan cara permainan kami," kata Wenger.

Comments

Popular posts from this blog

Sumbu yang basah

Let's go Gunner - Ozil