Posts

Showing posts from December 6, 2009

Inilah masanya

Image
Inilah masanya Arsenal !! Inilah masanya kita gunakan setiap peluang yang ada setelah mensia-siakan peluang terdahulu untuk mengejar Chelsea.. Semalam Chelsea hanya mampu seri 3-3 dan MU pula tewas 1-0.. Jika kita berjaya mengutip mata penuh kita mampu terus kekal di tangga ke-3 liga dengan hanya 6 mata memisahkan antara kita dengan Chelsea!!

Tiada alasan untuk tewas selepas skuad Young Guns Arsenal membuktikan Arsenal jauh lebih bagus.. Kita gunakan setiap peluang yang ada.. Kita jangan sesekali memberikan mereka ruang untuk menjaringkan gol.. Dan tambahan pula sekarang ini Liverpool bergelut dengan prestasi mereka..

Atikah menjangkakan Torres, Gerrard dan Aquilani akan berada di kesebelasan utama mereka pada perlawanan ini.. Namun dengan aksi Walcott yang x pernah menghampakan menentang pasukan kegemarannya semasa kecil boleh digunakan sepenuhnya dan mungkin juga 4 gol dari Arshavin boleh diteruskan jika Wenger terus meletakkan Arshavin di tengah..

Jika Fabianski mampu menjaga gawang d…

Peluang Arsenal

Image
Game malam nie banyak kejutan yang berlaku,selalunya game bulan Disember akan menentukan pasukan mana yang akan menguasai Liga Perdana tetapi game malam nie telah memberi beberapa siri keputusan yang agak mengejutkan. Chelsea v Everton berkesudahan seri 3-3.
Manakala perlawanan tumpuan malam ini msti la tertumpu kepada Manu vs Aston Villa,Manu yang mengalami krisis pertahanan nampaknya jelas tertekan dengan asakan bertubi-tubi ari Villa dan akhirnya tewas juga 1-0 hasil jaringan Agbonlahor.Selepas perlawanan mlm td,Villa telah merapatkan jurang dengan Chelsea dengan hanya 8 mata dipisahkan.
Ini memberi kelebihan kepada Arsenal untuk memberi cabaran yang serius,tetapi dengan syarat game menentang Liverpool pada malam esok mesti di menangi Arsenal.Seputra rasa game esok malam akan lebih menarik dengan Liverpool masih mengharap peluang untuk mengejar pendahulu walaupun agak sukar.Arsenal pula masih mengalami krisis penyerang yang berpanjangan dan harap Arshavin skali lagi di beri keperca…

Arsenal vs Liverpool

Esok, Ahad perlawanan yang cukup getir bagi Arsenal. Perlawanan menentang Liverpool perlu dimenangi oleh pasukan kita kalau masih berkeinginan untuk mencabar Chelsea di takhta. Sedikit gusar memandangkan ketumpulan jentera serangan walaupun bahagian tengah mula mendapat rentak. Walaupun dijangka Eduardo akan memperkuatkan barisan serangan tapi ketumpulan 'Dudu' dalam menjaringkan gol masih mengusarkan. Manakala Carlos Vela masih tercari-cari jaringan untuk membuktikan beliau setanding dengan pemain-pemain lain.
Agaknya berapa keputusan nanti agaknya??
Saya meramalkan Arsenal menang 2-1...


Penulis tamu
ZOol Ligakampung

Highlights Young Gonners UCL

Wenger x nak lepaskan Fabregas

Image
Bekas pemain Arsenal iaitu Sol Campbell yang menjalani latihan bersama-sama skuad Arsenal ketika ini dilaporkan akan menyertai Arsenal.. Namun Wenger menafikannya.. Namun tidak menolak kemungkinan yang Campbell akan menyertai Arsenal jika Senderos pergi Januari ini dan Djourou masih gagal pulih sepenuhnya..

Wenger juga mengesahkan yang dia bersedia menawarkan kontrak baru kepada Tomas Rosicky walaupun Rosicky masih lagi bergelut dengan kecederaannya.. Dan sejujurnya Atikah setuju dengan Wenger.. Walaupun Rosicky masih gagal pulih 100% tetapi setiap kali dia beraksi dia akan menunjukkan tahap terbaiknya yang dia mampu..

Wenger juga menafikan khabar angin yang mengatakan rakan senegara Arshavin iaitu Pavlyuchenko akan dibeli Wenger untuk menyelesaikan masalah jentera serangan Arsenal.. Dan Wenger jelas benar-benar tidak akan membeli Paylvuchenko.. Namun bagaimana dengan Charlton Cole??

Sementara itu Wenger berkeras tidak akan melepaskan Fabregas untuk pergi beraksi bersama Catalonia untuk …

Arsenal Muda: Rekod Tercipta

Image
Arsenal telah mencipta rekod pemain yang paling muda pernah bermain dalam liga juara-juara. Walaupun tewas, permainan mereka memang boleh dibanggakan. Syabas young gunners! Nantikan pertemuan Arsenal dan Liverpool minggu ini.
Go Arsenal!!

Vela sain kontrak jangka masa panjang & Injury News

Image
Bukan Rosicky, bukan juga Gallas.. Merida pun bukan.. Tiga nama ini yang Atikah nantikan untuk sain kontrak lanjutan ataupun kontrak jangka masa panjang bersama Arsenal.. Carlos Vela yang tiada langsung khabar angin dia tengah bincang kontrak baru dengan Arsenal telah pun menandatangani kontrak lanjutan bersama Arsenal..

Atikah x sempat nak translatekan apa yang Wenger dan Vela katakan memandangkan ada berita yang kurang enak untuk didengar akan Atikah bagitahu sebentar lagi.. So Atikah punya mood pun hilang nak tolong translatekan..

Ini ialah reaksi Arsene Wenger.. "We’re delighted that Carlos Vela has signed a new long-term contract with the Club.. Carlos is a fantastic talent and we have already seen glimpses of this during his performances.. Let’s remember, he is still only 20 years-old, so there is still a huge amount to come from this boy.."

We have invested a lot of time in Carlos, as we put him in Spain for two years to get some good experience.. Now he’s back with us, …

UEFA Champions League Goals - 09 December 2009

Image
PART 1
PART 2
PART 3
PART 4

dan yg paling menarik ialah penjaga gol jaring gol...header plak tuh




6 kemungkinan Arsenal temui

Image
Jumaat minggu depan Arsenal akan mengetahui siapakah gerangan yang akan kita tentang pada peringkat kalah mati nanti.. Sejujurnya semua pasukan cukup handal-handal semuanya seperti Bayern Munich, AC Milan dan Inter Milan...

Sementara 3 pasukan lagi juga tidak kurang hebatnya seperti VFB Stuttgart, Olympique Lyon dan FC Porto.. Anda boleh undi pasukan mana agaknya yang anda mahu Arsenal tentang di peringkat kalah mati Champions League nanti di ruangan Undian Anda..

Atikah sebenarnya berharap Arsenal mampu bertemu VFB Stuttgart pada peringkat kalah mati nanti.. Itulah pilihan utama Atikah.. Pilihan kedua Atikah ialah FC Porto.. Dan yang terakhir ialah Olympique Lyon..

Sebab utama Atikah nak Arsenal jumpa VFB Stuttgart ialah tidak lain iaitu peluang menyambut kembali seorang lagenda Arsenal dan seorang bekas pemain Arsenal iaitu Jens Lehamann dan juga Alexander Hleb.. Ianya sesuatu yang menarik untuk ditonton jika Arsenal berjaya diundi menentang VFB Stuttgart.. Adios!!

Hold Your Heads High Young Guns!!

Image
Jangan tundukkan kepalamu wahai semua pemain Young Guns Arsenal !! Kekalahan 1-0 semalam adalah satu kejayaan.. Atikah dan semua penyokong Arsenal bangga dengan keputusan ini kerana Young Guns Arsenal yang rata-rata pemainnya bawah-20 tahun hanya tewas 1-0!!

FABIANKSI
GILBERT-----BARTLEY-----SILVESTRE-----CRUISE
RAMSEY-----SONG-----MERIDA
WILSHERE-----VELA-----WALCOTT

Arsenal mencipta rekod skuad paling muda diturunkan beraksi di Champions League dengan purata umur setiap pemain ialah 21 1/2 tahun.. Dengan 5 pemain England dan seorang pemain Wales.. Atikah nak tegaskan di sini yang kalau ada fan Arsenal yang kecewa tolonglah jangan.. Skuad Arsenal beraksi dengan bagus sekali cuma nasib tidak menyebelahi kita untuk menang..

"We were positive and overall I am disappointed because we lost the game but proud of the attitude of our young players.. They coped mentally and overall we played well.. It is difficult to go into any individual performances but nobody was disappointing.. At the bac…

Tom Cruise main untuk Arsenal !!

Image
Tom Cruise main untuk Arsenal awal pagi ini?? Wow.. Gerenti semua fan-fan wanita Arsenal x tengok muka Fabregas dah.. Dan semua wanita seluruh dunia jadi fan Arsenal.. Dan sekarang ini pun muka depan akhbar semuanya cerita tentang Tom Cruise to star for Arsenal.. Namun sayangnya bukan Tom Cruise ini yang Wenger masukkan untuk main bek kiri Arsenal awal pagi ini..

Inilah pemuda yang dimaksudkan Wenger.. Thomas Cruise atau nama glamournya Tom Cruise.. Cruise yang merupakan pemuda sejati Arsenal kerana dilahirkan di Islington (harap-haraplah dia the true Gunners).. Cruise yang berusia 18 tahun ini telah pun Atikah jangkakan akan beraksi bersama Arsenal apabila ketiga-tiga pilihan utama Arsenal di bek kiri mengalami kecederaan..

Wenger menyedari yang media memberikan terlebih perhatian kepada Tom Cruise Arsenal ini lebih dari Tom Cruise sebenar sejak dia disahkan akan membuat debutnya awal pagi ini.. Dan Wenger jelas tidak mahu Cruise tertekan.. Good Luck Tom Cruise Arsenal.. Rugi betul x b…

Pre Match : Olympiakos VS Arsenal

Image
Semalam Atikah ada memberitahu yang Wilshere mahu meninggalkan Arsenal secara pinjaman semasa pintu perpindahan dibuka nanti.. Wenger juga memberikan lampu hijau namun Wilshere hanya akan dilepaskan kepada pasukan yang memenuhi kriteria Wenger sahaja..

Sebelum perlawanan ini Arsenal dihimpit masalah kecederaan yang paling teruk berbanding musim sebelum ini.. Jadi ini memaksa Wenger menurunkan ramai pemain muda dalam kunjungan ke Greece.. Dengan pemain yang tidak mengalami kecederaan direhatkan..

CARLOS VELA
THEO WALCOTT
AARON RAMSEY
ALEX SONG
MIKAEL SILVESTRE
JACK WILSHERE
LUKASZ FABIANSKI (GK)
VITO MANNONE (GK)
FRAN MERIDA
KYLE BARTLEY
FRANCIS COQUELIN
THOMAS CRUISE
CRAIG EASTMOND
JAY EMMANUEL-THOMAS
KERREA GILBERT
LUKE AYLING
MARK RANDALL
GILLES SUNU

Mana Sanchez Watt?? Atikah pun tidak tahu.. Tetapi nampaknya Sanchez Watt ketinggalan kapal terbang apabila menyertai pasukan skuad simpanan Arsenal yang tewas 1-0 kepada Fulham semalam.. Okey yang di bawah ini ialah bayangan kesebelasan utama..

FABIANSKI
GI…

Arsenal dan Kecederaan

Image
Pengurus Arsene Wenger mengakui bahawa Arsenal adalah kelab yang paling teruk dilanda kecederaan berbanding pasukan big four yang lain terutama pada bulan November dan Disember.

Setakat ini, terdapat 9 pemain yang cedera iaitu:
-Rosicky
-Walcott
-Gibbs
-Diaby
-Persie
-Bendtner
-Clichy
-Eduardo
-Djourou

Wenger berkata "kita mengalami kecederaan pemain paling teruk berbanding kelab-kelab besar yang lain. Anda tidak boleh kata tiada alasan untuk itu tetapi kami masih lagi mencari puncanya."
"Ini merupakan musim kami yang paling teruk dengan kecederaan dan semuanya di bahagian serangan. Musim lepas pula, kecederaan kami adalah di bahagian pertahanan."

Mengikut rekod, Arsenal berada di tangga teratas senarai kelab yang paling ramai mempunyai pemain utama yang tercedera dengan 9 orang pemain, Man U di tangga kedua dengan 7 org, Chelsea 3 orang dan Lverpool 2 orang.

Secara ironinya, kelab yang mendahului liga sekarang, Chelsea adalah pasukan yang mempunyai pemain yang paling berpengala…

Celtic, Rangers & Middlesbrough intai Wilshere

Image
Aksi memukau Jack Wilshere sepanjang musim ini terutama sekali pada kempen Piala Emirates telah menarik perhatian 2 gergasi Scotland iaitu Celtic dan Rangers dan juga Middlesbrough.. Rangers yang jelas tergamam melihat aksi Wilshere mengemudi Arsenal menewaskan mereka berminat untuk membawanya ke Glasgow secara pinjaman.. Begitu juga dengan Celtic dan Middlesbrugh..

Namun Wilshere jelas agak tergoda untuk keluar dari Arsenal semasa musim perpindahan Januari ini secara pinjaman.. "Saya fikir tentang perpindahan secara pinjaman tapi saya rasa ianya perlu berada di dalam Premier League.."

"Bukannya liga Championship teruk.. Tetapi ianya agak berbeza.. Saya lihat cara Celtic, Rangers dan Middlesbrough berminat dengan saya dan mungkin ada lagi.. Tetapi pasukan yang beraksi di dalam Premier League lebih bagus.. Saya lebih sanggup berada di Arsenal.. Sudah semestinya kita lihat dulu apa yang akan terjadi.."

Tapi Atikah yakin yang Wenger tidak semudah itu untuk melepaskan Wil…

Gosip Terbaru

Image
makkkk....pak cik Pep x bagi adik main...wuuuuuu


Macam biasa la...transfers rumours ni... byk striker2 yg telah dikaitkan untuk berpindah Januari ini ke kem Arsenal...dan yg terbaru dan masih hangat berita ini yg bersumberkan dr Goal.Com, Bojan Krkic. Serbia born Spaniard Striker yg berumur 19 tahun telah menarik minat Pak Wenger untuk menguatkan jentera serangan setelah kehilangan Da Magician RVP yg terpaksa berada di wad pemulihan buku lali selama 5 bulan. Kita akui, setelah ketiadaan RVP ni barisan hadapan skuad Arsenal agak tempang, buktinya game Sunderland dan Chelsea. Nasib baik masa lawan Stoke Wenger membuat percaturan yg agak bernas untuk meletakan Andrey Arshavin sebagai top striker kerana sememangnya posisi yg agak ngam dengan dia.


Ok, berbalik kepada gosip ini, The Daily Star memberitahu bahawa Arsene Wenger telah tertarik dengan Krkic disebabkan kecewa dengan beberapa striker yg ada dlm transfer list sebelum ini. Kerana apa, kerana harga yg terlalu tinggi. Bordeaux's Ma…

Fabregas man of November

Image
Okey sebelum Atikah teruskan.. Atikah nak anda semua ke blog Arsenal Reserves dan Arsenal Ladies untuk keputusan terkini perlawanan.. Dimana pasukan U-18 Arsenal menewaskan Chelsea U-18 2-0 dan Arsenal Ladies tewas 2-1 di separuh akhir Women's Premier League Cup di tangan Everton Ladies..

Seperti yang Atikah sangkakan Fabregas memenangi anugerah pemain terbaik bulan November dan keduanya musim ini selepas memenangi pada bulan Oktober yang lalu.. Fabregas menewaskan Song dengan undian sebanyak 38.6%.. Song pula berada di tempat ke dua dengan undian sebanyak 34% dengan Van Persie berada di tempat ketiga dengan undian sebanyak 8.1%..

Fabregas juga mendominasi anugerah pemain terbaik bulan November versi blog Arsenal Malaysia apabila mengutip undian sebanyak 53% meninggalkan Song ditempat kedua dengan 17% dan Van Persie di tempat ketiga dengan undian sebanyak 15%..

Arshavin berada di tempat keempat dengan undian sebanyak 8% diikuti Nasri ditempat kelima dengan undian sebanyak 3%.. Ditemp…