Posts

Showing posts from August 23, 2009

Arsenal jumpa West Brom di Carling Cup

Image
Arsenal akan menanti kunjugan West Bromwich Albion pada 21 September ini di Emirates Stadium dalam saingan Carling Cup.. Seperti kebiasaannya.. Atikah yakin Wenger akan menurunkan Young Guns dalam saingan ini..

Arsenal hanya 2 kali menjulang Carling Cup ini iaitu pada tahun 1987 dan kali terakhir pada tahun 1993.. Walaupun dalam tempoh 5 tahun ini Arsenal telah sekali mara ke Final namun tewas kepada Chelsea dan 2 kali mara ke Semi Final tetapi kecundang kepada Wigan dan Tottenham..

West Brom sekarang ini yang dipimpin bekas pemain Chelsea iaitu Roberto Di Matteo selepas Tony Mowbray menjawat jawatan di Celtic kini mendahului liga Championship.. Tapi Atikah yakn Young Guns akan meneruskan kecemerlangan skuad Arsenal yang menumpaskan The Baggies sepanjang musim lepas.. Adios!!

Pengadil penyebab Arsenal tumbang

Image
Okey mungkin ramai yang sakit hati dengan Diaby.. Tapi bagi Atikah kita x boleh salahkan Diaby semata-mata kerana kita tewas perlawanan ini.. Secara keseluruhannya.. Arsenal beraksi cemerlang..

Namun seperti kebiasaannya nasib tidak menyebelahi kita.. MU hanya bernasib baik selepas Diaby menjaringkan gol sendiri dan kesilapan Almunia menghadiahkan sepakan penalti.. Memang Atikah sakit hati..

Tapi kalau kita lihat.. Pengadil sering menyebelahi MU.. Arshavin dijatuhkan di dalam kotak penalti.. Dan sememangnya penalti.. Namun pengadil buat x tahu saja.. Tapi nasib baiklah 30 saat selepas itu Arshavin meledak gol cantik..

Dan selepas itu Fletcher berkali-kali menackle keras pemain Arsenal.. Namun tidak dilayangkan kad kuning.. Hanya diberikan sepatah dua kata saja.. Bahagian tengah jelas kurang kreatif tanpa kelibat Fabregas..

Terutama sekali apabila Arshavin seakan-akan hilang punca dan sering dikawal ketat.. Van Persie pula.. Memang sukar untuk mencari ruang untuk menjaringkan gol.. Denilso…

Peminat Arsenal kecewa dengan Diaby

Image
Relax peminat-peminat Arsenal. Memang kehampaan, kecewaan meresap ke sanubari anda selaku peminat jatuh bangun bersama Arsenal. Jangan marah kepada Diaby. Mungkin dia telah berusaha dengan terbaik untuk mengeluarkan gol. Namun bola itu bulat. Dah masuk. Tak leh wat pe2. Gol cantik memadamkan seluruh harapan Arsenal untuk menang ke atas Manchester United.Keputusan Manchester United 2 Rooney penalti Own Goal Diaby Arsenal 1 Ashravin

Man Utd:Foster, O'Shea, Brown, Vidic, Evra, Valencia (Park 63), Fletcher, Carrick, Nani, Giggs (Berbatov 85), Rooney.
Goal: Rooney pen 59, Diaby og 64

Arsenal:Almunia,Sagna,Gallas, Vermaelen, Clichy, Eboue (Bendtner 71), Denilson (Eduardo 79), Song, Diaby, Arshavin (Ramsey 81), van Persie.
Goal: Arshavin 40

Ref: Mike Dean Att: 75095

Pre Match : MU VS Arsenal

Image
Arsenal akan bertemu MU pada pukul 12 tengah malam ini (waktu malaysia) di Old Tradford tanpa kelibat kapten pasukan Fabregas yang masih belum pulih dari kecederaan dan juga Rosicky kerana Wenger tidak mahu mengambil risiko dan Aaron Ramsey pula masih belum dipastikan kecederaannya..

ESPN akan menyiarkan perlawanan ini pada pukul 12.10 tengah malam ini di saluran 812 Astro.. Atikah x tahulah nak tulis apa lagi.. Kita teruskan saja ke bayangan kesebelasan utama pada malam ini..

ALMUNIA
SAGNA-----GALLAS------VERMAELEN------CLICHY
DIABY------SONG------DENILSON------ARSHAVIN
VAN PERSIE------EDUARDO

Atikah predict Arsenal menang 3-0 malam ini.. Tapi lagi bagus kalau berjaya mengaibkan MU lebih menyenangkan.. Tapi apa-apa pun Atikah harap pemain-pemain Arsenal akan beraksi sebaik mungkin untuk memalukan MU.. Adios!!

Wenger akan pertahankan Eduardo

Image
Wenger seperti kebiasaannya akan mempertahankan anak-anak buahnya.. Wenger jelas kecewa dengan UEFA apabila tidak adil dengan mahu mengambil keputusan atas 'dive' Eduardo.. Perbicaraan akan didengar pada hari selasa minggu depan..

"Ianya witch hunt.. Apa lagi?? Jika kamu bermain semua perlawanan Eropah setiap minggu.. Saya akan berikan 10 kes di mana UEFA boleh ambil tindakan terhadap pemain tersebut.. Diego Maradona jaringkan gol dengan tangannya semasa menentang England di Piala Dunia dan tiada siapa ambil tindakan"..

"Kami akan pertahankan pemain kami.. We will take it as far as we can.. Saya 100% menentang diving dan ini sememangnya mengaibkan.. Kami tidak boleh menerima bagaimana UEFA mengendalikan kes ini"..

"Orang bereaksi secara emotional.. Kes ini dikemukan oleh media dan FA Scotland.. Orang Scotland berkerja di UEFA.. Kes ini menjadi lebih sensitive kerana mereka ada kepentingan di sana"..

"Adakah sekarang tindakan akan diambil kerana s…

Fabregas out against United

Fabregas has failed to recover from his hamstring injury in time for Old Trafford but the Gunners have no fresh injury concerns following Wednesday night’s 3-1 victory over Celtic.

And Arsenal boss Arsene Wenger hopes the Gunners will beat United to preserve their 100% start to the season.

He said: “I don’t speculate on any weakness of Man United - that would be a little bit naive on my part.

“But we know we go to Old Trafford with a good belief and that is very important before a big game like that.

“We know as well that we want to show that we can win the big games away from home and this is a good opportunity to do it.”

Theo Walcott (back), Lukasz Fabianski (knee), Samir Nasri (broken leg) and Johan Djourou (knee) all continue their rehabilitation.

Provisional squad: Almunia, Sagna, Vermaelen, Gallas, Clichy, Song, Ramsey, Denilson, Diaby, Bendtner, Eduardo, Mannone, Van Persie, Eboue, Arshavin, Wilshere, Gibbs, Silvestre, Merida.

Update terkini tentang kontroversi Eduardo

Image
Pengadil Sepanyol yang mengadili perlawanan Arsenal dan Celtic tempoh hari mempertahankan keputusannya selepas Arsenal di hadiahkan sepakan penalti selepas jika dilihat ulang tayang yang Eduardo 'dive'..

“I made the decision honestly and during the game from my position on the pitch.. My assistant also confirmed my decision.. The Celtic players were very upset but my decision was based on what I saw and it’s not easy for referees.. We make a split second decision and without the help of television.."

"If you see the images afterwards then you can discuss the decision but my decisions are always made honestly.. I remember very clearly the attacks in the Scottish press after the Scotland-Italy game but I can promise I have nothing against Scottish football..”

Dan Denilson pula merupakan pemain pertama yang mempertahankan Eduardo.. "Saya masih percaya ianya penalti.. Saya kenal sangat dengan Eduardo dan dia merupakan pemain yang paling jujur.."

"Dia bukan div…

Berita dari North London

Image
Fabregas memberikan berita gembira apabila Wenger mengakui yang Fabregas akan beraksi pada perlawanan menentang MU pada pagi Ahad nanti.. Namun buat masa ini masih 50-50.. Tapi sememangnya Fabregas akan main lawan MU nanti..

Rosicky yang berjaya di lihat semasa latihan sebelum menentang Celtic hari rabu yang lalu pula disahkan Wenger yang Rosicky kini sedang menjalani latihan penuh tetapi Rosicky tidak akan beraksi menentang MU nanti disebabkan Wenger tidak mahu mengambil risiko..

Sementara itu tahap kecederaan Ramsey masih belum di pastikan.. Tetapi apa yang pasti kecederaan serius yang di fikirkan negative.. Jadi kemungkinan besar Ramsey tidak akan berehat panjang..

Ini pula luahan hati Eboue.. "Jika Arsenal mahu saya lanjutkan kontrak saya (kontrak Eboue tinggal 2 tahun lagi).. Saya akan lakukannya kerana saya sayangkan kelab ini.. Saya sudah lupakan musim lepas.. Dan saya fikirkan musim ini dan mahu berikan yang terbaik.."

"Saya tidak terfikir untuk pergi semasa fan boo…

Laluan mudah di Group H

Image
Nampaknya kali ini nasib memang betul-betul bersama Arsenal apabila di undi dengan pasukan-pasukan yang low profile.. Dan tiada langsung sebab mengapa Arsenal gagal untuk mendominasi kumpulan H ini..

Arsenal di undi dengan AZ Alkmaar, Olympiakos FC dan Standard Liege di dalam kumpulan H.. Dan kesemua pasukan ini merupakan juara di Belanda, Greece dan Belgium.. Di sini akan Atikah berikan sedikit pengenalan pasukan yang akan ditentang Arsenal ini..

AZ Alkmaar merupakan juara liga Belanda.. Dan sudah semestinya Alkmaar akan memberikan tentangan sengit pada kita.. Dan yang paling bagusnya ialah Vermaelen sudah semestinya tahu siapa yang perlu dijaganya.. Kini Alkmaar berada di tangga ketiga liga selepas 4 perlawanan..

Olympiakos FC.. Juara Greece.. Atikah x berapa tahu sangat pasal Olympiakos ini.. Tapi apa yang pasti mereka cukup hebat di Greece.. Tapi masih lagi boleh dikatakan sebagai pasukan low profile..

Standart Liege.. Mempunyai ramai pemain yang perlu di berikan perhatian.. Defour, J…

Kami dibelakang anda Eduardo !!

Image
Atikah yang menjadi wakil peminat-peminat Arsenal di Malaysia mahu pun serata dunia mahu menegaskan yang Eduardo tidak bersalah.. Mengapa Atikah cakap macam itu.. Banyak sebabnya..

First.. Eduardo cuba mengelak dari pada bertembung dengan Boruc.. Dan dalam masa yang sama tidak mahu memijak bola.. Anda sendiri tahu apa yang akan berlaku kalau anda pijak bola kan..

Second.. Eduardo pada masa itu memang pantas.. Jadi segala-galanya boleh berlaku.. Bukannya semasa pertembungan itu Eduardo bergerak perlahan.. Ianya berlaku dengan pantas.. Dan Atikah yakin Eduardo pun bukannya teringin sangat nakkan penalti.. Lagi pun masih ada ruang untuknya menolak masuk bola..

Atikah berharap UEFA memikirkan setiap satu sebab mengapa Eduardo merebahkan badannya.. Dan biarkan Eduardo memberitahu kebenarannya.. Tapi walau apa-apa pun terjadi Atikah yakin fan-fan Arsenal akan berada dibelakang Eduardo..

Dan mungkin juga fan-fan Arsenal akan membuat banner untuk menunjukkan support mereka kepada Eduardo.. Ianya …

Amaran Song & Vermaelen

Image
Pemain-pemain Arsenal memberikan amaran kepada MU bahawa Arsenal bersedia menerima tentangan MU pada hujung minggu ini.. Atikah berjaya mendapatkan komen dari Song dan Vermaelen tentang perlawanan hujung minggu ini..

"Jika kami main seperti mana kami beraksi semasa menentang Celtic.. Kemudian kami tahu yang semua orang tidak boleh kalahkan kami.. Ini merupakan perlawanan yang penting.. Dan bila kamu bertemu MU ianya bukan tugas yang mudah.. Ianya perlawanan yang besar dan kami perlu terus improve.."

"Ini merupakan perlawanan besar untuk kami sepanjang musim ini (buat masa ini).. Dan ianya merupakan ujian yang bagus untuk kami.. Ia akan menjadi perlawanan yang sukar.. Kami beraksi menentang Celtic pada hari rabu dan MU tidak bermain.. Kita lihat apa yang akan berlaku.."

"Kami harus main dengan cara kami dan kita lihat apa keputusannya nanti.. Semua orang tidak sabar untuk perlawanan ini dan begitu juga saya.." Ini pula reaksi Vermaelen tentang persefahaman de…

Arsenal Group Stage Draw

Image
Arsenal akan menanti dengan penuh debar kumpulan berapakah yang akan disertai dalam peringkat kumpulan tahun ini.. Dan siapakah barisan pencabarnya.. Arsenal akan berada di balang nombor 1..

Berita baiknya ialah akan ada live di Astro malam ini.. Iaitu pada pukul 12 tengah malam ini di ESPN di saluran 812.. Cabutan ini akan diadakan di Monaco.. Dan Atikah dan beberapa spy Atikah x akan melepaskan peluang ini untuk mencatat pasukan yang akan ditentang Arsenal nanti..

Jadi anda semua jangan risau kerana Atikah akan informkan kepada anda secara terperinci undian ini berlangsung.. Jadi teruskan bersama Arsenal Malaysia untuk mengatahui siapakah pasukan yang sama kumpulan dengan Arsenal..

Atikah akan laporkannya esok.. Sama ada semasa sahur, pagi atau tengah hari.. X dapat Atikah pastikan.. Semuanya bergantung kepada keadaan.. Kalau x ada halangan mungkin waktu pagi.. Itupun kalau Atikah bangun.. Heheheh.. Adios!!

Eduardo cipta kontroversi

Image
Okey apa pandangan anda selepas lihat gambar dan video di atas ini?? Jelas tiada sebarang sentuhan.. Tapi kita x tahulah kalau ada sedikit sentuhan yang sukar dilihat.. Cuma Eduardo saja yang tahu..

Apa kata kita dengar Wenger bicara tentang penalti tersebut.. “From outside I must say it looked a penalty but having seen it again on television, it doesn’t look to be a penalty.. But I must still say that we were always likely to score the first goal because Eduardo had a great chance before the penalty and we always looked in control of the game tonight.."

“I believe that it was not a penaltybut having seen it again, I'm not sure that the ‘keeper didn't touch him with his right knee.. I am a bit cautious because with what happened to Eduardo, you know.. He might have jumped out of the way, so you have to speak to him.. I don’t think he would have complained if the penalty was not given but did he want to get out of the way of the ‘keeper? I have to ask him. I haven’t spoken t…

Arsenal mara Ramsey Injured

Image
Arsenal mara bergaya ke peringkat kumpulan Champions League apabila membelasah Celtic 5-1 secara agregatnya.. Arsenal menang perlawanan pagi tadi dengan keputusan 3-1 dan satu insiden kontroversi..

Sebelum mengulas panjang.. Atikah nak minta maaf sebab lambat buat post match sebab ada urusan yang x dapat nak dielakkan telah memaksa Atikah menanguhkan post match ini.. Okey mari kita ikuti barisan kesebelasan utama Arsenal pagi tadi..

ALMUNIA
SAGNA------GALLAS------VERMAELEN-----CLICHY
EBOUE------DENILSON-------SONG-------DIABY-------BENDTNER
EDUARDO

MANNONE
ARSHAVIN
WILSHERE
RAMSEY
VAN PERSIE
SILVESTRE
TRAORE

Kalau x silap Atikah Wenger mengunakan formasi 4-5-1 dan Almunia jadi captain.. Namun semasa perlawanan.. Berbagai-bagai posisi muncul.. Tapi x kisahlah janji Arsenal menang dan memeningkan kepala pemain Celtic..

Satu keputusan kontroversi dari pengadil apabila menghadiahkan sepakan penalti kepada Arsenal selepas Eduardo di jatuhkan di dalam kotak penalti.. Pada mulanya ia memang penalti.. Teta…

Emirates,Eduardo,Eboue,Arshavin Dan don..don..donati

Image
THE CHAMPION...gitulah lagu UEFA Champion League dan amat kena dengan kemenangan besar ke atas The Hoops. Tamat lah sudah The Great Battle of The Britain dengan rasminya, result Arsenal 3-1 Celtic dan secara aggregat ubat gegat dan apa2 gat sekalipun 5-1...ambikla Donati gol hg tu...Almunia donate secara ikhlas jer tu sebagai tanda cederamata kerana berhempas pulas di Stadium Keramat Emirates...Wira2 kita, Eduardo (PK), Eboue (MVP for this game bg aku la) dan The Scandinavia's Maradona...Arshavin meledak dan menggegar jaring yg dijaga oleh Boruc yg badan bapak ah gergasi...hahaha...apa2 pun Well Done Gunners...Tony Mobray, gua harap ko jgn moral down la lepas ni..payer2 ko bagus sumanya tp player arsenal lg bagus..so nak wat camna...redha la..hohohoho..terima seadnya...OK...Post Match plak aku serahkan kat Atikah la klu sapa2 yg terlepas game ni...Atikah, buat yg terbaik nanti ek...

Alahai Abou dan Bendi, apa la korang berdua main...sepanjang tempoh permainan mereka berdua ni...han…

Berita baik dari Rosicky & Fabregas

Image
Rosicky memberi berita gembira selepas fan-fan Arsenal menarik nafas lega selepas Fabregas disahkan tidak mengalami kecederaan serius dan berpeluang untuk beraksi menentang MU nanti..

Rosicky dilihat sedang menjalani latihan bersama-sama rakan sepasukannya sebelum perlawanan menentang Celtic pagi ini.. Terima kasih kepada Getty Image atas gambar-gambar ini..

Dalam Atikah tengah sibuk mencari gambar-gambar Rosicky sedang berlatih.. Mata Atikah tertumpu di kelibat seseorang.. Fabregas.. Betul.. Fabregas berlatih juga.. Maknanya memang Fabregas akan beraksi menentang MU nanti..

Pre Match: Arsenal VS Celtic

Image
Arsenal akan menanti kunjugan Celtic di Emirates Stadium dengan kelebihan 2 gol dan gol di tempat lawan.. Perlawanan ini akan disiarkan secara langsung di Astro ESPN saluran 812 pada pukul 2.45 pagi ini..

Arsenal hanya perlu mengelakkan tewas lebih dari 2-0 untuk menjamin tempat ke peringkat kumpulan.. Jika Arsenal tewas 2-0 malam ini.. Perlawanan akan ditentukan ke masa tambahan dan sepakan penalti..

Seboleh-bolehnya elakkanlah ke masa tambahan kerana kita ada perlawanan yang lebih mencabar selepas itu.. Iaitu bertemu dengan MU.. Walaupun Wenger menegaskan yang perlawanan menentang Celtic lebih penting dan mencabar daripada perlawanan menentang MU..

Dan Wenger juga sempat berkata semasa bertemu Atikah yang dia tidak membuat tawaran untuk Matuidi.. Seperti dilaporkan Atikah dan media.. Hanya satu je sebab Wenger x beli Matuidi..

Sebabnya ialah kerana kecederaan Fabregas disahkan tidak serius dan Fabregas mempunyai peluang cerah untuk beraksi menentang MU nanti.. Jika kecederaan Fabregas s…

Liverpool Malaysia ke Malaya

Image
Wenger menyatakan hasratnya bahawa pasukan Liverpool di dalam saingan. Walaupun sudah dua kali kalah pada perlawanan lepas. Ini bukan bermaksud Liverpool sudah terlepas dari saingan. Jangan risau Torres ngan Gerard lom panas barrel gtu. Tapi mari kita kalahkan MU. This week. We will see.

LIVERPOOL MALAYA

Semalam first time terjumpa site Liverpool in Malaya.

Clichy buat pendedahan

Image
Clichy mendedahkan antara sebab utama dia menolak tawaran Real Madrid selepas mengambil kira kegagalan Hleb di Barcelona.. Clichy mendedahkannya di dalam keluaran majalah Arsenal edisi bulan September..

Tapi disebabkan Atikah x ada masa nak translatekan dalam BM atikah copy je apa yang Clichy cakap tu.. Siapa yang x faham tu.. Buat-buat fahamlah.. Segala kesukaran dan kesulitan amat dikesali..

"It proves that sometimes leaving for another big club is not always the right decision.. When you move you have to be sure that the club really wants you - you want to know, not necessarily that you’ll be playing all the time, but that you’re part of it"..

"Of course it’s always a big challenge - I came from France to England and it was hard for the first year.. You don’t lose time as such, but when you go away you have to learn the language and a new type of life, meet new team-mates, and it is always going to be dif­ficult so you have to weigh up the positives and the negatives an…

Ozil dalam sasaran Arsenal lagi??

Image
Mesut Ozil.. Atau nama glamournya Ozil yang pernah berada di dalam sasaran Wenger berkemungkinan akan ke Emirates Stadium menurut spy Atikah selepas Ozil menolak tawaran kontrak baru dari Werder Bremen.. Kontrak Ozil akan berakhir pada penghujung 2010/2011..

Ozil yang merupakan pemain tengah menyerang berusia 20 tahun merupakan antara prospek terbaik arena bola sepak Eropah.. Ozil telah pun beraksi lebih dari 50 perlawanan bersama Werder Bremen dan telah mengutip 2 cap bersama skuad Jerman..

Namun Atikah x pastilah sama ada yang Wenger masih mahu mendapatkan khidmat Ozil.. Ini hanyalah rumours selepas Ozil menolak kontrak baru bersama Werder Bremen.. Jadi kalau rumours ini menjadi kenyataan.. Atikah akan beritahu.. Adios!!