02 October 2009

Beli Murah Jual Mahal

Walaupun mempunyai melaporkan £ 50 million sedia baginya, bos The Gunners menolak untuk berbelanja besar untuk membeli pemain, beliau lebih memilih untuk membawa anak muda dalam tawar-menawar harga dan mengembangkan mereka menjadi pemain bertaraf supertar.

Mengapa keadaan ini berlaku? Itu dasar yang telah bekerja untuk Perancis selama 13 tahun sekarang. Sini MirrorFootball Wenger berjalan melalui tawar-menawar pemain top 10.

10) Emmanuel Petit Diisi untuk £ 2.5m, terjual seharga £ 7m
Salah satu pemain awal Wenger di Highbury, Petit datang dari mantan pengurus Arsenal kelab monaco hanya £ 2.5m pada musim panas 1997. Wenger beralih dia dari tengah-kembali ke lapangan tengah dan bermitra dengan Patrick Vieira. Dia akan tampak di rumah dalam peranan barunya dan membawa kejayaan segera apabila ia membantu The Gunners ke Liga Premier dan Piala FA dua kali di musim pertamanya. Pada tahun 2000 ia dijual kepada Barcelona for £ 7m.

9) Emmanuel Adebayor Signed untuk £ 7m, terjual seharga £ 25m
Wenger dijarah kelab lamanya monaco lagi untuk sign striker Togo Emmanuel Adebayor untuk melaporkan pelbagai kos sebagai antara £ £ 3m dan 7m pada tahun 2006. Ia tampak kuat, tapi punya harapan di finishing di musim pertamanya di London, namun Wenger tak lama kemudian dia menembak lurus dan ia menjadi sangat penting untuk serangan Arsenal, mencetak 30 gol di musim kedua di kelab. Lama Namun, burung bangkai itu berputar-putar dan selepas striker jatuh keluar dengan penggemar Arsenal, Wenger disebat dia ke Manchester City £ 25m yang besar dan kuat.

8) Robin van Persie Diisi untuk £ 2.75m
Si Belanda itu ditandatangani anda hanya £ 2.75m dari Feyenoord pada 2004 sebagai Wenger tampak mengulangi trik dengan Thierry Henry dan berbelok-Pemain sayap kiri menjadi striker. Setelah luka-hit beberapa tahun pertama di Highbury, van Persie telah berkembang sejak kepergian Henry, menimbang dalam dengan lebih banyak gol dan lebih bertanggungjawab - ia bahkan telah menjadi ketua pasukan musim ini.

7) Marc Overmars Diisi untuk £ 5,5, dijual seharga £ 25m
Salah satu daripada beberapa pemain untuk tiba di Arsenal dengan reputasi besar sudah, orang Belanda telah memenangi Piala Eropah bersama Ajax pada tahun 1995, hanya untuk kecederaan lutut yang serius untuk membuatnya keluar dari Euro 96 dan meningkatkan keraguan mengenai masa depannya. Wenger tidak menunda meskipun, dan membayar £ 5,5 untuknya pada tahun 1997. Beliau membuktikan berharga di musim pertamanya sebagai tujuan yang penting sumbangan Arsenal memenangi Double, termasuk satu-satunya gol di tempat lawan menang di Manchester United, dan pembuka di Final Piala FA melawan Newcastle. Selepas tiga tahun di London baik ia dijual kepada Barcelona for £ 25m - lima kali apa yang Wenger dibayar untuk dirinya dan nota kos untuk setiap pemain Belanda pada saat itu.

6) Nicolas Anelka Signed seharga £ 500,000, terjual seharga £ 22m
Tersentak untuk piffling £ 500,000 daripada Paris Saint-Germain pada tahun 1997, ia juga memainkan peranan penting dalam Double tahun 1998 dan mencetak gol kedua di Arsenal, Final Piala FA menang atas Newcastle. Ketika suasana hati bersungut-sungut legendaris turun, Wenger tidak berkumpul dan offloaded dia ke Real Madrid yang membayar £ 22m untuk hak istimewa.

5) Kolo Tour√© Diisi seharga £ 150,000, terjual seharga £ 16m
Lain yang tidak diketahui dijemput untuk £ 150,000 yang luar biasa dari ASEC Mimosas pada Februari 2002 dan dijual musim panas ini kepada Manchester City untuk £ 16m. Bukan labah yang buruk - khususnya selepas tujuh tahun berkhidmat setia kepada Arsenal selama itu ia adalah salah satu penyanyi yang paling konsisten dan membantu mereka untuk gelaran juara kumpulan dan dua Piala FA menang.

4) Patrick Vieira Diisi untuk £ 3.5M, terjual seharga £ 18m
Pertama Wenger menandatangani dan tidak perlu diragukan salah satu yang terbaik. Diabaikan di AC Milan dimana ia hanya dua kali di tim utama, Wenger menegaskan bahawa Arsenal membeli dia sebelum memuat pekerjaan. Hanya £ 3.5M sudah cukup untuk menandatangani Perancis yang kemudian menjadi salah satu pemain mentakrifkan dekad terakhir. Selepas memenangi tiga gelar Liga Premier dan empat Final Piala FA, The Gunners Skipper akhirnya pindah ke Juventus pada tahun 2005 - untuk keuntungan bersih, tentu saja.

3) Sol Campbell Diisi percuma, kiri di percuma
Dengan pertahanan Arsenal terkenal Tony Adams dan Martin Keown mendekati akhir hidupnya, Wenger terpaksa mendatangkan bala bantuan tapi ia mengejutkan dunia bolasepak apabila ia memeterai Sol Campbell dari Tottenham pada tahun 2001 tentang pemindahan bebas. Setelah lima tahun di jantung The Gunners kembali-line, tiga Piala FA menang dan dua Liga Premier pemenang 'pingat, dia pergi untuk "tantangan baru". Dia adalah satu-satunya pemain dalam senarai ini yang tidak menghasilkan keuntungan bagi kelab, tapi kemudian, ia ditandatangani untuk apa-apa.

2) Cesc Fabregas Signed percuma
Pemain lain dijemput untuk apa-apa oleh Wenger yang muda snaffled Sepanyol daripada Barcelona pada tahun 2003 ketika ia baru 16. Bertahap berdarah ke dalam pasukan pertama, Fabregas mendapati dirinya dengan lebih banyak dan lebih banyak peluang sebagai orang-orang seperti Patrick Vieira dan Gilberto Silva meninggalkan kelab. Pada 2005 ia pertama pasukan reguler dan tahun lalu dia menjadi kapten, umur hanya 21.

1) Thierry Henry Diisi untuk £ 10 juta, terjual seharga £ 16m
Salah satu pengeluaran terbesar Wenger di £ 10 juta, tetapi ia menduduki kedudukan pertama untuk sumbangan luar biasa untuk The Gunners menyebabkan lebih daripada lapan tahun sangat sukses. The epitome of Wenger's football philosophy, the French striker was the darling of Highbury for his elegant style, electric pace and happy goalscoring knack. Mengambil rekod Ian Wright sebagai pencetak gol terbanyak Arsenal, memenangi Piala FA tiga kali dan Liga Perdana dua kali sebelum berangkat ke Barcelona pada tahun 2007, untuk £ 6m keuntungan.

7 comments:

  1. apsal pelik jer bahasa nih afham? bahasa Indon ker nih?

    ReplyDelete
  2. brader bgla kredit mana ko amek artikel tu,pakai paste jer..adoila

    ReplyDelete
  3. ni main translate kat web nih....direct translate macam taik..

    ReplyDelete
  4. mmg translate word by word dr artikel asal nih...huduh la bahasa...next time better use own word. klu nk translate..rs2 x lps gk, copy paste jer artikel asal...
    still can improve....

    ReplyDelete

Anyone to be a writer? Please send your mail to afhamabdulrahman@gmail.com
Lets Join Us in Arsenal Malaysia Gooners Forum Klik Sini

Video Pilihan