Pengajaran berguna untuk Wenger

Okey first Atikah nak mintak maaf sebab lambat tulis post - match.. Bukannya sengaja tetapi lebih kepada untuk berfikir lebih waras tanpa memarahi dan terus kekal positif dan memberikan kata - kata semangat untuk peminat Arsenal.. Okey Atikah nak senaraikan pemain kesebelasan utama dulu..

FABIANSKI
SAGNA-----TOURE-----SILVESTRE-----GIBBS
WALCOTT-----DIABY-----SONG------NASRI
FABREGAS
VAN PERSIE

SUB
MANNONE (GK)
DENILSON
AARON RAMSEY
DJOUROU
ADEBAYOR
EBOUE
BENDTNER

Okey Atikah nak jelaskan di sini Bentdner tidak di gantung perlawanan.. Kemurahan hati kelab amat - amat Atikah sanjungi.. Okey mungkin anda geram apabila Diaby di letakkan sebagai pemain utama hari ini.. Sebenarnya Wenger menurunkan beliau kerana esok (hari ini waktu Malaysia) hari jadi beliau..

Arsenal mempunyai banyak peluang untuk menjaringkan gol pada first half hasil hantaran - hantaran cantik Diaby kepada Walcott.. Namun sayang Walcott gagal untuk menjaringkan gol walaupun di saat Petr Cech sudah pun tertewas.. Chelsea mengambil kesempatan pada minit ke 28 hasil tandukan Alex yang ke sudut penjuru gawang dan terkena tiang sebelum masuk ke dalam gawang.. Tiada apa yang mampu di lakukan Fabianski kerana tandukan tersebut sungguh cantik dan apa yang boleh dilakukannya hanya mengeluarkan bola dari gawangnya..

Kerapuhan benteng Arsenal kembali menghantui.. Anelka yang tidak dikawal mudah untuk merembat kencang menewaskan Fabianski untuk gol kedua Chelsea.. Bermulanya second half keadaan kelam kabut digawang Arsenal berakhir dengan gol yang dijaringkan sendiri Toure.. Tersentak dengan gol tersebut Wenger membuat keputusan mengeluarkan Diaby dan membawa masuk Bendtner pada minit ke 59..

Pada minit ke 67 Wenger membuat double change dengan mengeluarkan Song dan Walcott dan membawa masuk Denilson dan Diaby.. Pertukaran tersebut jelas memberikan sedikit impak apabila pada minit ke 69 hantaran lintang Sagna berjaya ditanduk Bendtner yang mengatasi ketinggian pemain pertahanan Chelsea dan gagal diselamatkan Cech..

Arsenal lebih banyak menyerang selepas itu namun Malouda menghukum kerapuhan benteng Arsenal sekali lagi untuk gol kedua Chelsea.. Tiada apa yang boleh di lakukan pemain Arsenal lagi selepas Malouda menjaringkan gol..

Atikah rasa kekalahan kita berpunca dari benteng Arsenal yang rapuh dan finishing yang hancur.. Kita mungkin masih terasa ketiadaan Arshavin yang masih belum baik dari demam selsemanya.. Walcott mempunyai peluang sekurang - kurangnya 4 kali di saat Cech sudah pun tertewas.. Adakah dia betul - betul maksudkan yang dia sudah bersedia mengharungi cabaran pada musim depan dan menganggap baki saingan ini hanya perlawanan persahabatan sahaja?? Entahla hanya Walcott saja yang tahu..

Song langsung gagal memberikan impak seperti kebiasaannya.. Kelibatnya sukar untuk kita nampak pada game ini.. Tapi pujian harus diberikan kepada Diaby.. Kenapa Atikah pilih Diaby?? Walaupun dia main teruk sikit tadi tapi hantaran - hantarannya berjaya membuka ruang kepada Walcott untuk menjaringkan gol.. Tapi sayang Walcott pula gagal menyudahkannya..

Kepada siapa yang x tengok game ini jangan terus fikir Fabianski main teruk.. Semua gol yang dijaringkan Chelsea cukup cantik, Atikah yakin Almunia pun tidak mampu untuk menangkap bola tersebut.. Kepada siapa yang tengok game ini x rugi sebenarnya kerana permainannya cukup cantik.. Namun sayang Arsenal dibelasah pula..

Atkah rasa baki saingan musim ini bagaikan peluang untuk Wenger membeli pemain baru dan memperkukuhkan beberapa tempat yang kita goyah.. Atikah rasa tiada maknanya untuk kita bersedih sangat.. Cuba fikir ke sudut positif.. Perlawanan ini boleh membuka mata kepada Wenger yang dia perlu berbelanja besar - besaran mengalahkan Manchester City..

Jadi Atikah rasa kita hanya perlu kekal positif dan menganggap baki saingan ini ialah hanya pemanas badan untuk season depan.. Okeylah Atikah nak pergi jumpa Wenger suruh dia turunkan pemain skuad simpanan main masa lawan MU nanti.. Nak tengok berapa banyak gol kita kalah.. Dan beri pengalaman berguna untuk mereka.. Adios..

Comments

  1. yup tol 2...
    baki msim ni elok trun pemain mda jer...
    tp pape pn diaby ttp pling truk mlm td,,,skit ati tgk dfend arsenal men mlm td..
    kne srng jer mst bcor...
    fabianski slalu kluar t'lalu awl..
    aduhh!!!!
    skit ati tgk macth mlm td..

    ReplyDelete
  2. Sebenarnya malasla nak komen.tp atikah punya pasal komen la skt...Game malam tadi ingatkan menjadi pemangkin utk Arsenal bangkit dari kekalahan dgn MU tp syg AW telah menurunkan keeper cap ayam Fabianski...Menggelupur dan hanya dok diam dlm kotak penalti je...kalaulah ada almunia ada ok gak skt...Cuma bila tengok Arsenal kena 3-0 masa tu dah tak semangat dah...lemah badan dan kuyu mata...cuma berdoa kalau kalah biarlah dengan jaringan yg besar.6-0 ke,8-0 ke supaya membuka mata dan mencalarkan ego AW yang nampaknya masih mempertahankan polisinya..mudah2an perlawanan mlm tadi menjadi pengajaran berguna pada AW beli pemain yg berpengalaman dan bagus..

    akhir kata buat atikah, kalo pegi london tu baik2...jangan tumpang kete si Gallas tu coz dia tu ganas..apa2 hal abang juga yg susah....hehehe..........

    ReplyDelete
  3. aq rse arsenal kalah sbb defend arsenal x kuat..harap2 wenger beli defend kulit putih..

    ReplyDelete
  4. hahahaa...
    npe klit ptih lak???
    klit htam x bgs ker??
    wenger ske dfend klit htam laa...hehe

    ReplyDelete
  5. ntahla si wenger tu.. die ckp dgn kekalahan nie die x nak terlalu panik beli pemain.. alah relaxlah idhassano.. fabianski masih muda.. die ade skill tapi kurang pengalaman.. nanti lagi 5 tahun die akan jadi lebih bagus dari david seaman.. sape tahu??

    lagi satu, atikah pinjam kereta gallas je tapi drebarnya michael schumecar.. hahah..

    ReplyDelete
  6. ermm...tol gk..
    cm almunia dlu pn die glabah gk..time final CL dlu..tp skang dh k..tp fabianski ni melmpau dienye glabah..

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Paling penting players kena pulihkan semula spirit. Sejak tersembam semi final CL, cara gunners bermain serba tak menjadi. Each department kalau nak kaji, mmg banyak negative dari positive.

    Habiskan season yg perit nie then build up semula spirit. Hanya players gunners sajer ada jawapan diatas semua kekecewaan nie.

    Im proud to be a gooner. Once a gunners, always a gunners.

    ReplyDelete
  9. yup...
    aku skong ko taik lalat..
    jgn rmai yg pndh dh laa..

    ReplyDelete
  10. rsnya dah xde yg pndah pasni, sbb AW mcm nk ubah polisi sedia ada yg sememangnya gagal.. 1 more thing, ssh nk jumpa gadis yg begitu fanatik terhadap bola sepak seperti ikah..kalu seorang gadis memperjuangkan tudung selendang atau alat2 makeup itu normal pd sy,ikah seorang yg unik.. sy x tahu brp umur ikah tp pd sy ikah ckup matang dan berani..semoga ikah terus mghidupkan blog ni tnpa rs jemu..pedulikan segala tohmahan yg dtg krn itu hnya cubaan utk memperlihatkan kelemahan kita.. kpd gunners kpd ikah n kpd semua fan arsenal,NEVER GIVE UP AND SELAMAT MAJU JAYA..Arsenal Tetap Di Hati..

    ReplyDelete
  11. Management kena ambil berat pasal players nak blah, jangan bagi players blah mcm tu jer or sebab2 yg aku rasa boleh dibincangkan bersama tapi tidak dilakukan. Kesilapan AW melepaskan Flamini, Gilberto last season telah terbukit. Gunners amat parah skrg dibahagian nie.

    Melepaskan player pergi hanya kerana tiada cup adalah tindakan yg tidak wajar. Melepaskan player pergi hanya kerana tiada kedudukan didalam skuad adalah tindakan yg kurang bijak gak. Dua sebab nie lah yg menyebabkan Arsenal rapuh dibahagian DM. Denilson dan Song masih banyak yg nk belajar. Kenapa tak beli Alonso dulu sedangkan peluang tu dah ada.

    Semua org inginkan kepuasan dah kesenangan. Dua pekara nie mesti ada pada setiap player. Kepuasan bagi players adalah kilauan silverwear, kesenangan bagi players adalah wang ringgit selain dan suasana di kem latihan mahupun di bilik persalinan yg selesa dan harmoni.

    Apa pun, aku rasa bila Dudu dan Rosicky dah pulih, skrip pasti berbeza next season. The Invisible akan datang semula nanti. Tak mustahil kerana AW yg mencipta maka AW juga akan mendapatkan sentuhan tu semula.

    ReplyDelete
  12. apa kata untuk abiskn baki game yag ada kita mintak AW turunkn team pompuan dorang..manalah tau ada bakat yg ble di ketengahkn ble ganti team lelaki..x gitu?

    ReplyDelete
  13. woi anonymous.. hg gila ke ape ha?? x de kerja lain ke?? kalau lwn stoke city atikah setuju tapi kalau lwn mu.. oh tidak.. habis mu kene belasah 10-0 nanti.. hahah.. taik lalat kenape wenger x beli alonso?? kerana faktor wang yg diperlukan utk beli alonso.. benitez letak harga punyalah tinggi.. sbb tu lah wenger x beli alonso..

    ReplyDelete
  14. fabianski punca mlm tsebut...player lain kecewa ngan persembahan defend dan keeper...kalo aku main striker pun serang bagai nk rak tp tetiba defend lak pegi bolos gol taik,rase sakit hati x?rase down x? cubela korg pikir...tgk jela muka rvp arituh...mcm kecewa amat ngan player2 lain...fabregas lak buat hal sndri...sbg kapten ape tggnjawab die??even kene 3-0 pun die senyap dan tunduk sugul...hantaran2 die pun kurang mnjadi...patutnye die sbg kapten kene bangkitkan anak2 buah die dan nyalakan semngat pjuangan teammates lain..ni tak. die pun down skali..kapten adams xmcmtu pun...kapten henry pun x. cth tgk final UCL 06, henry motivate kan player2 lain bile dh kene 2-1 even die sndri pun frust. kapten kena kebal. wlupun kene 4-0 die kene motivatekan player2 lain...bukannye sama2 frust. nyata, fabregas masih blum layak menggalas tugas kapten. berilah peluang kpd player senior iaitu toure. toure aku tgk determination tggi dan sering going forward. wlpun game tuh die own goal tp die dh try halang gak hantaran chelsea.toure xpenah nmpak lesu bila sume player lain dh down sebaliknye dialah yg membakar smngat player lain. Wenger, kami harap anda pulangkan lilitan kapten kpd yg berhak. andai lilitan kapten itu hanya utk mnjadi pengikat fabrgas, maka biarkan jela kalau mamat tu nak blah. lagi satu,fabianski nyata masih belum layak berada di bangku simpanan arsenal. die mungkin bagus bermain utk reserves team utk tingkatkan tahap permainnanya. bukan nak mengutuk fabianski tapi itulah yang kita lihat sepanjang aksi dia musim ini...ok.ciao

    ReplyDelete
  15. tol gk pe yg ko ckp ni gundala..
    toure mmg lyk pn kl0 jd kptn arsenal..
    bgs rjin..almunia pn k gk..

    ReplyDelete
  16. Atikah... Alasan AW tak nak beli Alonso sebab dia tak nak ketepikan Denilson dan Song. Kalau dia beli Alonso maka kedua-dua players akan memanaskan bangku simpanan. Itu dulu, sekarang kita dapat lihat sendiri betapa pentingnya experience players bila game high level. Song aku rasa ok tapi still tak dapat kawal emosi dan sering terlepas marking. Denilson plak, akan gementar dan sering hilang kawalan bola even passing pun tak konsistan.

    ReplyDelete
  17. mmg betul tu taik lalat.. mereka berdua itukan anak emas wenger..

    ReplyDelete
  18. Next season transfer plan, AW kena beli experience players utk dua department. Midfielder dan defender. If not, we will out of big four next season. Setidak-tidaknya, aku ingin lihat Arsenal menjadi the biggest contender.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Sumbu yang basah

Let's go Gunner - Ozil