Kredibiliti Fabregas dipersoalkan

Okey Atikah mendapat aduan dari Gundala dan Cesc yang mereka kecewa dengan idola Atikah yang satu ini iaitu Fabregas.. Atikah x marah tapi Atikah akuinya..

Sebabnya ialah Fabregas jelas bagaikan sudah tidak mampu mengalas tugas berat sebagai kapten.. Yang paling ketara semasa kekalahan kepada Chelsea..

Adakah moralnya sudah down selepas kekalahan menentang MU yang lalu?? Semua pemain memang moral mereka down.. Tapi Fabregas perlu ingat, dia kapten.. Dia yang bertanggungjawab untuk meningkatkan kembali moral rakan sepasukannya..

Dia juga yang akan menentukan keputusan perlawanan.. So dia tidak boleh hanya melayan perasaan dia sendiri.. Ini bukannya kapten!!! Atau pun mungkin lepas kekalahan kepada MU yang lalu dia sudah berangan nak ke Nou Camp??

Apa yang Atikah nak kata kali ini ialah JUST GO!! Kalau dia terus macam ini baik tinggalkan Arsenal.. Dan kau x layak dipanggil LAGENDA di Arsenal.. Dan kau x kan pernah menjadi kapten terbaik di dunia..

Kapten jenis apa ini?? Masih ramai pemain lain yang mampu mengalas tugas ini.. Antaranya Toure, Almunia dan Van Persie.. Mereka never give up walaupun ketinggalan 4-0 sekali pun.. Sebaliknya mereka akan menaikkan semangat rakan sepasukan.. Bukan macam Fabregas yang jelas terlalu kecewa dan hampir menyusahkan pasukan..

Contohnya pada perlawanan menentang Chelsea yang lalu, Fabregas jelas gagal mengawal perasaannya dengan melakukan tackle yang x masuk akal.. Mana Fabregas yang mempunyai cleen tackle yang dulu?? Itu pun kerana simpati pengadil perlawanan yang jelas tidak mahu melayangkan kad kuning kedua kepada kapten Arsenal ini..

Dan mana Fabregas yang bijak melakukan hantaran?? Mampu menguasai bola dan berlari sejauh 40 ela dan kemudian passing kepada penyerang?? Fabregas yang sering turun naik, mengelecek dan kemudiannya menjaringkan gol.. Tidak kisahla dari luar atau di dalam kotak penalti..

Kelibat Fabregas macam hilang macam itu sahaja semasa perlawanan itu.. Atikah betul-betul x faham dengan Fabregas.. Atikah memang betul-betul kecewa dengan Fabregas.. Jawatan kapten bukanlah tugas yang mudah untuk digalas.. Atikah pernah merasainya.. Walaupun bukan kapten bola sepak tapi hanya bola baling namun tugasannya tetap sama.. Jangan salahkan pasukan sebaliknya salahkan diri sendiri kerana ini tugas kita, tanggungjawab yang kita pikul..

Kalau moral rakan sepasukan down kita patut bangkitkan semangat mereka.. Lupakan kekecewaan kita pentingkan rakan sepasukan dulu.. Atikah mahu sarankan kepada Wenger jika Fabregas masih begini baik terima sahaja tawaran bernilai 45 million tu.. X kisahlah dari Barcalona atau Real Madrid sekali pun.. Kalau Manchester City nak dan bersedia bayar harga setinggi itu pun terima saja..

Duit itu kita boleh gunakan untuk membeli pemain seperti Xavi.. Atau mungkin Alonso or Barry.. Kalau ada duit banyak lagi beli si Kaka tu.. Is just a small matter.. Masih banyak pemain tengah yang sama kaliber dengan Fabregas dan lebih dari itu.. Jangan risaulah sebab kita sudah ada 2 klon Fabregas, masih muda dan menunjukkan komitmen bersama kelab.. Iaitu Aaron Ramsey dan Fran Merida..

Kalau Atikah boleh jumpa Fabregas ini yang akan Atikah cakap.. Just leave Arsenal if you want.. You must show a good charecter and comitment to the club.. And be a example to the young player around you.. If you cannot do that, just leave Arsenal.. Arsenal fan dont want a player who selfish and cannot show a comitment to the club.. Many player who want to play at Arsenal.. So if you go we get a new player.. And maybe he more good than you..

Kepada Fabregas anda sebagai kapten bertanggungjawab untuk mendapatkan kembali kenyakinan dan kepercayaan fan Arsenal.. Dan sebelum kau buat itu cerminkan diri anda.. Kalau anda rasa anda tidak mahu menjadi kapten Arsenal bagi tahu Wenger.. Is not too hard.. Adios..

Comments

  1. relex laa atikah...
    cesc pn anggp fabregas ni idola..
    pape pn mst fabregas..keblkngn ni ni fabregas mmg down..kekdng time tgk macth arsenal pn de gk fan arsenal yg mrh ngn fabregas ni..

    cesc pn rndu ngn cre die men dlu..sjk die gne no.4 ni die mcm dh bsr kpla x cm time die gne no.15 dl..skill hntran n rjin..skang shot dri luar ktak pnlti pn die dh x mmpu..

    npe laa die jd cm ni..mmg kcwa..cesc mmg mnt kt fabregas ni..kt hnset pn pnuh ngn vdeo n pic die...kte bg die pluang semsim lg utk bktikn yg die msh syg kn arsenal...2 pn kl0 die x kuar laa..

    ReplyDelete
  2. atikah pun harap fabregas stay sebenarnya.. tapi atikah agak meragui komitmentnya kepada kelab.. tapi atikah harap die sedarkan dirinya untuk menjadi fabregas yang dulu..

    ReplyDelete
  3. yup tol gk 2...
    skang byk tgk mke kekcwaan kt mka die..
    pape pn hrp x kuar laa..

    ReplyDelete
  4. ape prncangan AW utk Fran Merida??..
    dmnakah die skang??
    spe taw???
    siapakah Fran Merida sbnarnye???

    ReplyDelete
  5. okey nanti atikah buat cerita tentang fran merida.. kalau atikah ada masa dan x bnyk cerita panas.. fran merida ada dalam skuad simpanan arsenallah cesc.. merida pun bekas pemain remaja barcalona..

    ReplyDelete
  6. Guys... Kita kena paham yg Fabregas jadi skipper setelah berlaku perang dingin antara Gallas dan players senior lain. Dia ambil arm bend nie setelah keputusan sebulat suara players gunners. Aku rasa dia pun belum bersedia tapi sikap berani menggalas tanggungjawab sebagai skipper memang kita kena salute.

    Memang berat tugas kapten nie actually. Segala berlaku didalam padang, org pertama yg kena kawal dan beri keputusan adalah kapten. Ciri-ciri sorg kapten adalah tegas, firm, berani bersuara, protect players, tidak emosi, pembakar semangat, pandai mengawal keadaan dan yg paling penting disenang oleh players lain.

    Tidak adil bagi kita menilai Fabregas hanya kerana performance dan morale Arsenal down skrg nie. Dia pun masih muda dah perlu belajar banyak lagi.

    To cesc...

    Merida adalah attacking midfielder, dia gak boleh main flanker kiri. Sekarang nie dia banyak bermain utk reserved league. Pernah loan ke Real Socieded. Season nie hanya 2 games dia turun utk BPL, West Brom dan yg paling latest masa Arsenal lawan Portsmouth hari tu.

    Dia dari Barcelona youth academy dan berpindah ke Arsenal Youth academy with free fee. Signed as pro player masa umur dia 17 tahun.

    Perancangan AW dah jelas, Merida baru sahaja signed contract long-term bulan April lalu. Pasti next season dia akan kerap turun utk Carling dan FA cup.

    ReplyDelete
  7. bgs laa kl0 cm 2...k gk die men...de gk p'smaan ngncra fabregas men..
    k meskh laa taik lalat & 4 info...
    weh fan arsenal hppy r ckit..
    aku rse cm kte mkin emosi plak..
    xpe lpekn laa msim ni..
    kte sme kne sbr n skong AW n arsenal k..
    xrmai yg skong arsenal ni..hye yg b'tuah je skong arsenal..
    chayok2!!!

    ReplyDelete
  8. cesc... Yang pasti, people who know better about football jer yg follow Arsenal. Not because of famous or glamorous. 24 years aku follow Arsenal, puas merasa suka duka, pahit jerih jadi fans gunners. Apa yg terpendam kena luahkan, apa yg aku tahu kena kongsikan. Once a gunners, always a gunners.

    ReplyDelete
  9. pehhhh...
    snior gler ni!!
    bez siot dpt knl ngn korg..
    aku pn sme ttp skong arsenal wlau pe pn t'jd..
    arsenal len dri team yg len..

    peh bgga siot...hahaa

    ReplyDelete
  10. Masa aku kecik dulu, yg aku tahu players Arsenal. Bila aku remaja,aku ambil tahu asal usul players Arsenal. Bila aku semakin dewasa, aku mengkaji sejarah dan kelab Arsenal. Sekarang masa utk aku share apa yg aku tahu pasal the mighty red and white.

    As a fan, kita kena optimistic. Im i right mate...?

    ReplyDelete
  11. Link : http://www.insidefutbol.com/2009/05/12/wenger-must-decide-arsenal-future-for-song/

    Dear Atikah,

    Refer to above link, please post the article to this blog. I think the article is good to share with other gooner.

    Many thanks.

    ReplyDelete
  12. erm tol 2...
    dlu time aku kck just knl berkamp seamen n j.stam..
    lpeh 2 mnt cm 2 je laa..start aku sklah mnengah bru mle blk..dlu arsenal rmai pemain klit htam jer..tp best..aku xtaw npe aku xske m.u dri dlu..dh laa dlu rmai yg gler2 mnt kt beckham..time 2 2002..aku knl ckit pemain arsenal..time 2 knl ngn bli mjlh wisel & arena bola sepak..yg len2 2 tah pe nme ehh tah..jnji de nme arsenal aku bli n bce..arsenal mmg best r..

    mkin ske gler ngn arsenal ble fabregas msk..peh mnt gler aku kt die ni..smpai laa skang..slagi die kt arsenal laa..kl0 dh kuar aku xtaw laa ske g ker x kt c fabregas 2..

    ReplyDelete
  13. Aku plak anti pada fans yg poyo. Club tak boleh dipertikaikan sebab kalau dah hebat, memang hebat. Contoh sekarang, man utd. Memang kita kena akui kehebatan players man utd. Yang buat aku meluat bila fans man utd mengambil kesempatan diatas kehebatan kelab mereka dengan memperlekeh dan mengutuk fans lain.

    Oleh kerana dia merasakan kehebatan man utd adalah kehebatan mereka juga, maka mereka berfikiran bahawa kehebatan itu harus dibuktikan dan dijelmakan dgn kata-kata nista dan kesat terhadap fans lain. Tanpa rasa hormat, dia memporak perandakan blog org lain dgn kutukan dan hinaan. Dengan alasan dia adalah fans sejati man utd.

    Inilah fans yg aku anti, anti giler sampaikan kalau dia ada depan mata aku, aku nak tumbuk angin tanda protes. Lepaskan tension jer, giler apa nak layan org mcm tu. Buang tenaga dah jatuhkan maruah aku jerk.

    ReplyDelete
  14. lek lek ikah.... tu marah2 syg tu... hehe... 1st of all, sy bru jer join blog nie... kengkawan kat sekeliling ni sume fan manu n celsea. besalah, pompuan susah nk sokong arsenal - establish player xdak... betol ckp cesc tu 'football lovers' jer yg akn sokong gunners.. memg syok sgt2 dpt kenal ngn korang...

    memang sejak fab jd captain die dh berubah... maybe berlagak skit..riak...(fab xphm riak tu ape). sy dah agak perkara ini akan terjadi bile pertama kali dengar die jd kapten tp tu biasa bg insan yg biase.. kite pn kalau pegang jawatan byk2 kt sekolah or universiti mesti rase yg same.. ye lah org ramai dok puji... hebatnyer dier... hehe tp lame2 jd okey... dont worry ikah... sy pernah menghadapinyer....

    tp memg sy tak setuju sgt fab jd captain. (sy memag minat + sayang fab after bergkamp n henry tp bukan idol) walaupun hati nak sgt dia lead arsenal tp akal sy yg waras ni tak bersetuju. dh tentu la reason MUDA. sy nak Fab jd captain Arsenal tp next 2-3 years. tp nk wat cmne. time arsenal bermasalah tu Toure injured. pstu media jahat buat spekulasi "Fabregas want to leave". memang dahsyat diorang memporak -perandakan Arsenal. nak tak nak wenger point Fab. cian fab..... sy harap pemain2 yg lebih senior cm Toure, Almunia, Persie tolong2 la si Fab tue...

    lastly... kpd semua fan arsenal lupakan season nih...
    once a gooner, always a gooner.....

    ~ Luv4 ~

    ReplyDelete
  15. yes anonimous..
    trs laa join this blog..
    luahkn idea2 brnas bebyk...hehe

    ReplyDelete
  16. Mmmm...Agak susah hendak juarakan piala

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Sumbu yang basah

Let's go Gunner - Ozil